Ha legközelebb valaki arra panaszkodik, hogy túl sokat beszélsz, fogd fel jó hírnek! Az intenzív kommunikációtól nemcsak kreatívabbá válsz, de mélyebb társasági kapcsolatokat alakíthatsz ki, és pontosabban is tudod kifejezni magad. A kutatók szerint pedig még hosszú élettartamot is eredményezhet.

A tudomány szerint élethosszunkat elsősorban a gének határozzák meg. Amit a kutatók a hosszú élet génjének neveznek, az felelős a hatékonyabb DNS javításáért. Friss kutatások szerint azonban az élettartam nem kizárólag a génektől függ, de attól is, hogy mennyit beszélünk.

Amerikai egyetemi tudósok megszámolták, hogy hány szót mondunk ki naponta, és hogy ez a szómennyiség miként befolyásolja az élettartamot. Arra jutottak, hogy a bőbeszédű emberek, akik sokkal toleránsabbak, türelmesebbek és optimistábbak, jobb minőségben élik az életüket, ezért tovább is élnek.

A vizsgálatban 250 idősebb, 95-100 év közötti felnőttet tanulmányoztak, vizsgálták a személyiségük és a genetikájuk közti kapcsolatot. Elképesztő eredményre jutottak: azok az emberek, akik inkább pozitívnak tartották magukat, szerettek sokat beszélni is.

Nemcsak ez a vizsgálat vezetett ilyen eredményre. Spanyol tudósok szerint azok, akik naponta több mint 15.000 szót mondanak ki, tovább élnek, mint akik kevesebbet beszélnek. A beszédes emberekben megvan a teljesség érzése, egészségesebbek és jobban élvezik az életet.

Innen pedig visszakanyarodhatunk ahhoz a felfedezéshez, hogy a nők azért élnek tovább, mint a férfiak, mert általában jobban is szeretnek beszélni, mégpedig a FOXP2 fehérje magasabb szintje miatt. A tudósok szerint ennek a fehérjének tudható be, hogy a nők átlagosan napi 20.000 szót mondanak ki, míg a férfiak csak kb. 7.000-et. Ez a 13.000 szónyi eltérés pedig óriási különbséget jelent.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here