Biztosan hallottad már, hogy a megelőzés a legjobb módszer, és ez alól a párkapcsolatok sem kivételek. A szakemberek szerint minden párkapcsolatnak különböző fázisokon kell átmennie, melyek közül az egyik különösen kritikus. Most megismerheted ezeket a fázisokat, megtudhatod, a te kapcsolatod éppen melyikben tart, és mire kell felkészülnöd.

1. Az új szerelem

Ha nemrég találkoztatok, akkor még a mézeshetek fázisát élitek. Pillangók röpködnek a hasadban minden alkalommal, mikor meglátod őt, minden érintés villámcsapásszerű, és az összes csók végtelennek tűnik. Percenként ránézel a telefonodra, vajon kaptál-e tőle új üzenetet. Mélyen legbelül tudod, hogy bolond módon viselkedsz, de kit érdekel. Hiszen szerelmes vagy!

Tárold el a fejedben azt, amit most érzel, később lehet, hogy szükséged lesz felfrissíteni ezeket a szép emlékeket.

2. A megnyugvás fázisa

Komolynak érzed a kapcsolatotokat, és készen állsz elköteleződni. Általában ebben a szakaszban történik meg az összeköltözés, innentől kezdve nevezhetjük a kettőtök viszonyát igazából párkapcsolatnak. Ekkor tapasztalod, hogy a való élet nem mindig móka és kacagás. Még mindig próbáljátok a lehető legtöbb időt együtt tölteni, meg akarjátok osztani egymással az érzéseiteket, a gondolataitokat, mindig megkérdezitek, milyen volt a a másik napja, és érdeklődésetek őszinte is. Ugyanakkor a mindennapi rutin kezdi megfertőzni az eufóriát. Ugyanabba az irányba haladtok, mint korábban, de lényegileg mégis megváltoznak a dolgok.

Fontos, hogy a szikrát ne veszítsétek el. Különítsetek el időt csakis kettőtök számára, menjetek el sétálni, vagy nézzetek meg egy filmet. Tartsátok meg a kötődést, ami nagyon fontos, ugyanakkor nagyon érzékeny dolog is.

3. Belép a képbe a rutin és a csalódottság

Erős érzelmeid vannak a párod felé, de valami mégis más lett. Már nem érzel olyan végtelen boldogságot minden együtt töltött perc miatt, mint korábban. A mindennapi feladatok, a munka, az anyagiak, a házimunka beférkőztek a románcba, te pedig időnként csapdában érzed magad ebben a rutin szerint zajló életben, és megkérdőjelezheted, hogy tényleg jól választottál-e. Ez a párkapcsolatok legveszélyesebb szakasza, amin ha sikerül együtt átjutnotok, nagy az esélye, hogy a legnehezebb részt magatok mögött hagytátok.

Emlékeztesd magad arra, hogy a párod még mindig ugyanaz az ember, akibe beleszerettél. Próbáld visszaidézni a kapcsolatotok elején szerzett emlékeket. Ne feledd azt sem, hogy az élet nem csak a gyerekekről szól, magatokra is kell időt szánnotok!

4. Stabilitás

Ebben a fázisban nagy biztonságban érzed magad a kapcsolatodban. Tisztán látjátok, hogy a másik milyen is valójában. Nem repkedtek a föld felett 2 m-rel, mint az első fázisban, de a harmadik fázis zűrzavarait is magatok mögött hagytátok már. Meg kell tanulnotok teret adni egymásnak, elfogadni a másik szokásait, hobbijait, jó és rossz szokásait. Ha nem vagytok úgy összenőve, mint a sziámi ikrek, az teljesen rendben van. Mindketten megőrizhetitek személyiségeteket anélkül, hogy sérülne a köztetek lévő kötődés.

5. Elköteleződés

Ha elértetek ehhez a szakaszhoz, gratulálunk! Igazi, életre szóló csapatot alkottok ti ketten! Már nem is hiányzik az első fázis romantikája, mivel teljesen elégedettek vagytok a kapcsolatotokkal, és el sem tudnátok képzelni, hogy máshogy működjenek a dolgok. Elfogadtátok, hogy mindenki a maga hibáival együtt tökéletes.

Tanítsátok meg a gyerekeiteknek is, hogyan őrizzék meg az érzéseket egy életen keresztül. Természetesen, számos nehéz helyzeten vagytok már túl, és még fogtok is kihívásokkal találkozni, de az igaz szerelem ezeket is képes lesz megoldani!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét