Mennyi időt töltesz a gyermekeddel munka után? 30 percet vesz igénybe vacsorát főzni nekik, kb. 15 perc, míg felolvasunk egy könyvből, és csak egy pillanat a jó éjt puszi. A kutatók szerint ezek között az időszakok között bújik meg az a 3 perc, ami a nap legfontosabb része lehet. Az ún. 3 perces szabály követésével elérheted, hogy a gyermeked még tinédzser korában is bízzon benned.
Most megtudhatod, hogyan alkalmazd a 3 perces szabályt, hogy a gyermekeddel való kapcsolatodban elérd a tökéletes megértés szintjét. Meglátod, egyszerű lesz!

A 3 perces szabály

Ennek a szabálynak az alapja, hogy mindennap úgy kell találkoznod a gyermekeddel, mintha már nagyon régen nem láttátok volna egymást. Nem számít az sem, ha csak 5 percre ugrottál le a boltba előtte.

Nagyon fontos, hogy a szemeitek egy magasságban legyenek, közben pedig a 3 percet azzal töltsd, hogy megöleled őt, és megkérdezed, mi történt, míg nem voltatok együtt. Különösen fontos követned ezt a szabályt, mikor elhozod a gyereket az oviból, iskolából, vagy hazaérsz a munkából.

Miért van erre szükség?

A pszichológus szerint a találkozásotokat követő néhány percben a gyermek minden információt elmond, amire vissza tud emlékezni. Ha nap mint nap megtagadod a 3 perces szabályt, annak a gyermek személyiségétől függően eltérő következményei lehetnek. Lehetséges, hogy ha nem tud neked elmondani mindent, később már a fontos dolgokat sem osztja meg veled, nem fogja őket elég lényegesnek tartani ahhoz, hogy említést tegyen róluk. Ilyenkor a szülők nagyon sok fontos dologról maradhatnak le.

Vannak olyan gyerekek is, akik egész este képesek beszélni, komplett történeteket osztanak meg a szülőkkel. Az ilyen gyerekek szüleinél fennáll annak a veszélye, hogy a sok beszédből nem tudják kiszűrni a fontos információkat, és a gyermekük folyamatos beszédét már csak egyszerű háttérzajként érzékelik.

További tanácsok

A 3 perces szabály nem jelenti azt, hogy naponta csupán 3 percet kell a gyermekeddel tölteni. Arról szól, hogy rögtön, amikor találkoztok, a következő 3 percet csak vele töltsd, figyelj mindenre, amit ekkor elmond neked, mert azok a számára legfontosabb dolgok. Hogy gyermekeddel elérd a tökéletes megértés szintjét, a pszichológus a következőket javasolja:

  • Mindennap csináljatok együtt valami olyat, ami a gyermekedet és téged egyformán érdekel.
  • Tudasd a gyermekeddel, hogy figyelsz a mondanivalójára. Pl. ismételd el azokat az információkat, amiket hallottál tőle. Így biztos lehetsz abban is, hogy jól értelmezted a szavait.
  • Ne színleld az érdeklődést!
  • A beszélgetésetekhez kicsit később térj vissza, így tudatva a gyerekkel, hogy emlékszel arra, amiket mondott neked.
  • A hosszú és felesleges vitákat kerüld még a legnyilvánvalóbb dolgokkal kapcsolatban is. Csak annyit mondj a gyereknek: “ Rendben, értem, hogy ebben a dologban nem értesz velem egyet.”
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét