A történelem során az emberek mindig rágtak valamit: a gyantától a paraffinon át egészen a rágógumiig. 5000 évvel ezelőtt például a nyírfakéreg-kátrányt rágcsáltak. Ennek fertőzés ellenes és más gyógyászati hatásai vannak, akárcsak a mai modern rágóknak. Nem kétséges, hogy ez a szokás többről szól, mint csupán a friss leheletről vagy a figyelemelterelésről. Sokkal többről, mint kiderült.

Eloszlatjuk a mítoszokat, és eláruljuk, milyen hatással van a rágózás a testedre.

1. Hatással van a fogakra.

Pozitív hatás: A cukormentes rágó hatékony baktériumölő, ami akár a fogkrémnél is hatékonyabb lehet. Védi a fogakat a szuvasodástól, a fogínygyulladástól azzal, hogy fokozza a nyáltermelődést, ezzel kiöblíti a savakat és az ételmaradékot. Erősíti a fogzománcot is, mivel kalciummal és foszfáttal gazdagítja.

Negatív hatás: Ám ha a rágógumi cukrot tartalmaz, árt a fogaknak. A szájüregben élő baktériumok még azelőtt elkezdik megemészteni a cukrot, hogy az a gyomorba kerülne. Ennek eredménye lesz a fogakon a lerakódás. Idővel ez növeli a fogszuvasodás esélyét.

2. Javítja a memóriát.

A rágózás fokozza a szívritmust, a vérkeringést és az agyba jutó oxigén mennyiségét. Pozitív hatása, hogy fokozza az éberséget, javítja a gondolkodási és döntéshozó képességet, valamint a memóriát. Sajnos azonban hosszú távon nem működik, csak akkor, ha valamilyen feladat előtt vagy közben rágózol.

3. Hatással van a fogyásra.

Pozitív hatás: Időnként elnyomhatja az étvágyat. Ha reggel rágózol, kevésbé leszel éhes. Édes és kevés benne a kalória, ezért elterelheti a figyelmedet a nassolásról. Növeli az energiafelhasználást, felpörgeti az anyagcserét, és evés után kevésbé érzed magad fáradtnak tőle.

Negatív hatás: Ha a rágó az étrendünk részét képezi, az visszaüthet. A rágó mozgás és a folytonos nyáltermelődés becsapja az agyat, azt üzeni neki, hogy éhes vagy. A mentolos rágó ráadásul meghozza a kedvedet az egészségtelen ételekhez, ahelyett hogy gyümölcsök, zöldségek fogyasztására ösztönözne, hiszen azok ízét borzalmasra változtatja. Akik rendszeresen rágóznak, azok kevesebbszer esznek napközben, de általában bőségesen feltöltik magukat kalóriával, ha asztalhoz ülnek.

4. Állkapocs problémákat okozhat.

Az állandó rágás rendellenességet eredményezhet az állkapocs ízületeinél és izmainál. Az állkapocs bármilyen mozgása – nevetés, evés vagy beszéd – fájdalmassá válhat, ez a fájdalom pedig kisugározhat a nyakba és a vállakba is. Ennek az esélye különösen magas, ha stressz közben rágsz, mivel az emberek hajlamosak önkéntelenül összeszorítani a fogaikat, amikor idegesek.

5. Hatással van az emésztőrendszerre.

Pozitív hatás: Rágózás közben a fokozott nyáltermelődés hatékony a reggeli és az utazás közbeni rosszullét ellen. Egyesek szerint jobban működik, mint a gyógyszerek, csökkenti a hányás, a hasfájás és hányinger esélyét, miközben olcsóbb és könnyebben elérhető.

Negatív hatás: Viszont nem szerencsés azok számára, akiknek érzékeny a gyomruk vagy emésztési zavaraik vannak. Rágás közben levegőt is nyelünk, a gyomor megtelik gázokkal, ami puffadáshoz vezet. A cukoralkoholok, amiket gyakran használnak édesítőként, görcsöket, hasfájást és hasmenést okozhatnak.

6. Csökkenti a gyomorégést.

Az étkezés utáni rágózás csökkentheti a nyelőcsőben a gyomorsav mennyiségét. A sok nyál felhígítja és semlegesíti a savakat nehéz ételek fogyasztása után. Ezzel csillapítható a savas reflux és a gyomorégés.

7. Hatással van az agyra.

Pozitív hatás: Meglepő módon a rágózásnak stresszcsökkentő és közérzet javító hatása van. Csökkenti a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét, és maga a rágás is sokak számára relaxáló hatású. Enyhíti a szorongást és a fáradtságot, javítja a kedélyállapotot.

Negatív hatás: A folyamatosan az állkapocsra nehezedő nyomás azonban növeli a migrén és a tenziós fejfájás gyakoriságát. Legrosszabb esetben krónikus fejfájást is okozhat. Tehát, ha eleve hajlamos vagy a migrénre, jobb, ha teljesen elhagyod a rágózást.

8. Megelőzi a fülfertőzést.

Fülfertőzések akkor alakulnak ki, mikor az orrot és a füleket összekötő járatban baktériumok gyűlnek össze. Ez általában gyerekeknél fordul elő. A természetes édesítőt, például xylitolt tartalmazó rágógumi segít megelőzni a baktériumok megtelepedését itt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét