Marie Kondo Rend a lelke mindennek című könyvével világszerte milliókat tanított meg arra, hogyan szüntessék meg a káoszt otthonukban és az életükben. A számos nyelvre lefordított könyv segítségével megszabadulhatsz olyan holmiktól, amikre semmi szükséged nincs, és csak olyan dolgok fognak körülvenni, melyek örömet okoznak. Ebből a könyvből szemezgettünk.

Elsőként minden szükségtelen holmit dobj ki!

Hogy a lakásban tökéletes rend lehessen, abba kell hagynod a dolgok egyik helyről a másikra történő rakosgatását. Döntsd el, melyik érdemes arra, hogy veled együtt maradjon a lakásban. Így képes leszel helyet teremteni azoknak a holmiknak, melyeket valóban a magadénak érzel.

1. Örömet okoz ez a holmi?

Végy mindent a kezedbe, és tedd fel a kérdést: “Örömet okoz nekem ez a holmi?” Csak azokat tartsd meg, amikhez pozitív érzéseid kapcsolódnak. Olyan dolgokkal vedd magad körül, melyekből erőt és magabiztosságot meríthetsz. Ez mindenre vonatkozik, a szoknyáktól kezdve a könyveken át a fényképekig.

2. Egyszerre egy kategória

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy szobánként rakják rendbe a lakást, így rengeteg felesleges holmit is megtartanak, mert nem is tudják, mennyi van belőle. Marie Kondo azt tanácsolja, először kategorizáljuk a dolgokat, és csak azután döntsünk, hogy mit akarunk megtartani. Így a teljes mennyiséggel tisztában leszünk, és ki tudjuk válogatni a kategóriából a legjobbakat, amik maradhatnak.

3. Állítva tárolás

Marie Kondo egyik legfőbb alapelve az állítva tárolás. Ha függőlegesen rakod el a holmikat, nem fogsz elfeledkezni róluk, nem fognak eltűnni más holmik alatt, és könnyebben rendben tarthatók lesznek. Arról nem is beszélve, hogy a ruházati holmik jóval tovább megtartják így az alakjukat, és hosszabb ideig lesznek használhatók.

4. A kamrában

Az élelmiszereket, fűszereket többnyire papírcsomagolásban, konzervdobozban vagy üvegben tároljuk. Ezek a csomagolások együtt azonban egy óriási zűrzavart hoznak létre, ami már akkor ránk tör, mikor benyitunk a kamrába. Ha leszeded róluk a címkét vagy átteszed őket egy másik tárolóba, ez a káosz máris megszűnik. A polc is jobban fog kinézni ezután.

5. Ruhák

A ruhák tárolásánál a legfőbb szempont, hogy minden szem előtt legyen, amit az adott szezonban hordani tudsz. Szekrények és vállfák segítségével ez nagyjából kivitelezhető. Az azonos színű és típusú ruhákat a legjobb egymás mellett tárolni, így biztosan nem fogsz többet venni abból, amiből már amúgy is van bőven. A ruhákat hosszúsági sorrendben akaszd egymás mellé a vállfára. Így a szekrényed jóval levegősebbnek és rendezettebbnek fog tűnni.

6. Táskák

Mindennap ürítsd ki a táskádat. Így könnyen kiválaszthatod, mik azok, amikre a következő nap nem lesz szükséged. Hogy a táskák ne veszítsék el alakjukat, tedd őket egymásba, ezzel sok helyet is tudsz spórolni. Tarts fenn egy kis dobozt a papíroknak és iratoknak, amiket naponta magaddal viszel, hogy egyszerűbben megtaláld őket.

7. Fotók

A rengeteg fénykép szintén forrása a rendetlenségnek. Hogy életre keltsd a fontos emlékeket, csak néhányra van szükség a legkedvesebb fényképeid közül. A fotók kreatív elrendezésének csak a képzeleted szabhat határt.

8. Könyvek

A könyveket két csoportra oszthatod: melyeket már elolvastál és el is feledkeztél róluk, illetve azok, melyeket már régóta tervezel elolvasni, de még nem jött össze. Az első csoport tagjai már beteljesítették feladatukat. Miután a második csoport tagjain is átrágtad magad, eldöntheted, hova szeretnéd tenni őket. Csak azokat a könyveket tartsd meg, melyeket erre méltónak találsz.

9. Dolgozósarok

A dolgozósarok a munkádat hivatott segíteni. Ebből következően nem szabad itt sem rendetlenségnek lennie, de fontos, hogy minden szükséges dolognak jusson hely. Irattartók és különböző irodai tárolók segítségével ezt megoldhatod. Így sok hely szabadul fel, az íróasztalod tiszta lesz, a megújult környezetben pedig könnyebben fognak jönni a friss gondolatok.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here