Több vallás is tiltja a sertéshús fogyasztását annak tisztátalansága miatt. Magáról a disznóról valóban nem a higiénia és a tisztaság jut eszünkbe. De vajon mennyire befolyásolja ez a húsának minőségét és mit jelent ránk, fogyasztókra nézve?

A vallási szempontoktól függetlenül a tudomány a sertéshús fogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet. Elsősorban amiatt, mert ezek az állatok bármit elfogyasztanak, beleértve például más állatok ürülékét is. Hogy megesznek mindent, az csak egy dolog, de még nagyobb probléma, hogy nem tudják ezeket megemészteni rendesen, így nem tudnak megszabadulni a méreganyagoktól sem. Ezért számos veszélyes mikroorganizmus, baktériumok, vírusok maradhatnak aktívak szerveikben, szöveteikben. Ha úgy döntünk, sertéshúst eszünk, gondoljunk bele, hogy az állatban esetlegesen jelenlévő összes toxikus anyagot is elfogyasztjuk. Mindent összevetve elmondható, hogy valamennyi, emberi fogyasztásra alkalmas hús közül a sertéshús jelenti a legnagyobb veszélyt egészségünkre.

Mivel rengeteg kórokozó és parazita tenyészhet a sertéshúsban, különösen fontos, hogy megbízható helyről vásároljunk és alaposan hőkezeljük a húst fogyasztás előtt. Javasolt az ételhőmérő használata is, hogy biztosra menjünk. A sima sertéshúst legalább 145 fokon, a darált sertéshúst 160 fokon főzzük, süssük. Nyers sertéshúst soha ne tároljunk együtt más élelmiszerekkel! Miután megfogtuk, alaposan mossunk kezet.

Megfelelő tárolás és előkészítés mellett a sertéshús biztonsággal fogyasztható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét