Sok dolog van a világon, amit csodálunk vagy ami motivációt jelent számunkra. De van egy dolog, amit meg kell szeretnünk, még mielőtt elkezdjük észrevenni a szépséget máshol. Ez pedig a saját tükörképünk. Az önszeretetet elősegítő rengeteg tipp mellett a pszichológusok azt javasolják, hogy soha ne hasonlítgassuk magunkat máshoz, és ne törődjünk mások véleményével.
A színésznő és producer Lena Dunham sokat tud erről, és az őt ért kritikák után örömmel osztja meg tapasztalatait.

Lena Dunham nem ért egyet a testpozitivitás fogalmával.

A színésznő és író a 11 Honoré márkával együttműködve létrehozott egy plus size kollekciót. De már a “plus size” fogalom is frusztrálja Lenát, akárcsak a “testpozitivitás”. Egyik Instagram posztjában elmagyarázta, hogy inkább érzi magát “testtoleránsnak”, mint “testpozitívnak”.

Egy interjúban elmondta: “A testpozitivitás mozgalommal kapcsolatban bonyolult dolog az, hogy ez azon kevés kiváltságos embernek szólhat, akiknek a teste úgy néz ki, amilyet az emberek pozitívnak akarnak érezni. Olyan gömbölyded alakot szeretnénk, mintha Kim Kardashiant egy kicsit felnagyították volna. Nagy, gyönyörű fenékre vágyunk, és nagy, gyönyörű mellekre, természetesen narancsbőr nélkül, és olyan arcot, ami egy vékony nőé is lehetne.”

Dunhamnek nagyon különleges a kapcsolata a saját testével.

Dunham útja az önszeretet felé egy évtizeden át tartó endometriózissal kezdődött. Mióta elkezdett harcolni ellene, őszintén osztja meg, hogy ez milyen hatással van az érzelmeire és a testével való kapcsolatára. Instagram bejegyzésében leírta, hogyan ingadozott teste szeretete és gyűlölése között.

“Biztos ismered az érzést, mikor egyedül vagy otthon, és arra gondolsz, hogy sokkal jobban éreznéd magad egy szexi, feszülős overálban, mint a ketchup foltos, macskás pizsamádban. És nem egy fiú miatt, vagy mert leadtál pár kilót, hanem csak a saját jó érzésed miatt, hogy finom anyagokba bújtasd a tested és gyönyörködj a formáidban. Örülj a testednek, annak a testnek, ami úgy szeret téged, még akkor is, ha te nem szereted.”

Dunham üzent azoknak, akik az oldalán negatívat kommentelnek.

Dunham 2021-ben ment hozzá a zenész Luis Felberhez. Számára ez egy fontos és szép esemény volt. 3 ruhát is viselt, a fotókat pedig örömmel mutatta meg Instagramon. Elkezdtek érkezni a durva kommentek a testével és a kinézetével kapcsolatban. A színésznő egy pillanatig sem hezitált és erőteljes üzenetet fogalmazott meg a kritizálóknak.

“Az egyik dolog, amivel problémám van – nagyrészt azért, mert nem akarom, hogy más nők, más emberek fejébe szöget üssön –, hogy bizonyos mértékig lehet kritizálni azért, mert másként nézek ki, mint mikor legutóbb a tévében szerepeltem. De akkor is, mikor tanuljuk már meg végre, hogy a soványság nem egyenlő a boldogsággal és az egészséggel?”

Dunham üzenete sokakat megérintett.

Mindazoknak, akik valaha is haboztak, hogy elfogadják-e a testképüket, Dunhamnek van néhány egyszerű, de bölcs tanácsa. “A fogyás természetesen lehet annak az eredménye, hogy pozitív irányban változtatsz a szokásaidon. De tudod mit? Bárki meghízhat újra. A fotók, amikhez a mostani kinézetemet hasonlítják, akkor készültek, mikor nem jöttek rá, hogy milyen betegségem van. Az elmúlt 4 évben úgy éltem, hogy egészségre vágytam, nem csak eredményekre.

Ezek a változások tették lehetővé számomra, hogy olyan nővér/barát/lány legyek, amilyen lenni akartam, és igen, azt is, hogy találkozzak a férjemmel (aki meg sem ismert a korábbi fotókon, mert látta, hogy mennyire rosszul néztem ki). Ezt mindenkinek üzenem, akinek az idők során megváltozott a külseje. Nyugodtan élj a saját testedben úgy, hogy nem csak átmenetinek tekinted. Én így teszek, és nagyon élvezem.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét