“Nem a leghízelgőbb fotó Emmáról, biztosan ki tudják vágni egy kicsit jobban” – kommentelte Xavier Coppock ahhoz a poszthoz, melyben a sportoló látható, amint vérfoltos dresszében éppen a célhoz közeledik. Ez volt az a momentum, ami hosszú vitát indított el.

Emma Pallant-Browne brit sportoló, aki triatlon, duatlon és aquatlon versenyeken vesz részt. Legutóbbi eredményei között szerepel egy ezüstérem a 2022-es Hosszútávú Triatlon Világbajnokságról. A rangos Ironman 70.3 versenyen két medált is nyert (egy ezüstöt 2017-ben és egy bronzot 2022-ben), valamint egy aranyérmet szerzett ugyanabban az évben az Európa-bajnokságon.

Legutóbbi multisport versenyén a 4. helyezést érte el. A PTO Tour European Open versenyt Ibizán néhány nappal azután tartották, hogy Emma megnyerte a duatlon világbajnokságot.

Xavier Coppock szintén triatlonista, aki kommentelt Emma fotójához, melyet a Spanyolországban lezajlott verseny hivatalos oldalán tettek közzé. A képen látható a dresszén a vörös, menstruációs folt.

Bár valószínűleg a komment mögött nem volt rossz szándék, szavai felkavarták a kedélyeket. Emma is gyorsan reagált rá, és szentelt Xaviernek néhány sort:

“Köszönöm, hogy aggódsz, de nem szégyellek erről beszélni, mert a sportoló nők számára ez a valóság. A menstruációm minden hónapban megjön, és van egy nap, amikor nagyon erős. Imádkozom azért, hogy ez ne versenynapra essen, de időnként előfordul. Mindegy, milyen tampont használok, egyik sem tart ki tovább 3 óránál. Ahogyan annak, akinek bélproblémái vannak verseny közben, nekem is fel kell szívnom magam, a tőlem telhető legjobbat nyújtani, és nem félni beszélni erről más nőkkel, akik ugyanezzel a problémával küzdenek.”

5 nappal később a sportoló feltöltötte ugyanezt a képet a saját oldalára. A leírásban pedig fontos üzenetet közölt: “Ünnepeljük a csodálatos nőket a sportban, és az ugyanolyan csodálatos férfiakat, akik támogatják őket. Ámulatba ejtett az a rengeteg üzenet, amit férfiaktól és nőktől kaptam a menstruáció alatti versenyzés korántsem elbűvölő valóságáról” – írta.

A posztban elmagyarázta, milyen tényezők játszottak szerepet ebben a helyzetben. A világos rózsaszín dresszt azért választották, hogy ne vonzza a napfényt, és biciklire ült, ami még láthatóbbá tette a foltot. Vizet spriccelt magára a frissítőállomásokon, de azzal sem tudta eltávolítani a foltot.

“A női sport ilyen, és minél több akadályt tudunk ledönteni, annál jobb. Egy hosszú karrier után ilyen fotóval végzed, de ha átszerkesztjük, az azt üzeni, hogy baj van ezzel. Azért osztom meg, mert semmi baj nincs vele, ez természetes dolog” – írta.

“Ha van egy ilyen fotód, mentsd el és örülj neki, és emlékezz rá, hogyan teljesítettél egy ilyen nehéz napon, mert egy napon segíthetsz vele valakinek” – zárta üzenetét.

Az eredeti posztot törölték, de Emmáé még fent van az Instagram-oldalán. A sportolónak egy apró bejegyzésből sikerült mély üzenetet átadnia a menstruációval kapcsolatban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a természetes dolgokból nem szabad tabukat gyártanunk.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét