Egy olyan világban, ahol gyakran a fiatalság áll a középpontban, van valami különleges az idősebb emberek bölcsességének és tapasztalatának nagyra értékelésében. Ezt az érzést gyönyörűen demonstrálta a Starbucks, mikor megnyitotta az első olyan üzletét, ahol kizárólag idősebbek dolgoznak. A kezdeményezés nemcsak az idősebbek tehetségére és képességeire hívja fel a figyelmet, de megmutatja, hogy munkaerőként is egyre nagyobb értéket képviselnek.

Lehetőség az idősebbek számára.

Az ismert nemzetközi kávéházlánc, a Starbucks nagy lépést tett a befogadás és a társadalmi felelősségvállalás irányába, mikor Mexikóban megnyitotta az első olyan üzletét, ahol csak idősebbek dolgoznak. A régió első ilyen üzlete reményt adhat az idősebb embereknek, akik értelmes munkát keresnek. Az állások betöltéséhez 60-65 év közöttinek kell lenni.

A régióban a Starbucks üzleteket üzemeltető Alsea vállalat szerint az üzletben 6,5 órás műszakok vannak. Ez megfelelő munkakörülményeket biztosít az idős alkalmazottak számára, akiknek lehetőségük van kamatoztatni szakértelmüket és képességeiket.

A Starbucks és az Alsea az úttörő vállalkozás előkészítése során átfogó képzést nyújtott az alkalmazottaknak. A képzés során nemcsak a szükséges dolgokat tanulják meg, de azt is biztosítják számukra, hogy pozícióikat magabiztosan, önbizalommal tölthessék be.

Óriási támogatottságot kapott.

A kezdeményezést mind a vendégek, mind a munkavállalók lelkesen fogadták, pozitív visszajelzések tömege érkezett. Az egyik legfőbb jellemzője ezeknek az időseket foglalkoztató Starbucks üzleteknek a különleges légkör. A vendégek arról számoltak be, hogy melegséget és valódi kapcsolatot tapasztaltak az idősebb alkalmazottakkal való érintkezés során. Sok vendég osztotta meg tapasztalatait az érdekes beszélgetésekről, melyek mély hatást tettek rájuk.

Mások örömüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy idős emberek is kapnak lehetőséget a munkaerőpiacon. “Jó dolog hasznosnak érezni magunkat” – írta valaki. “A nagy többségük jóval felelősségteljesebb és aktívabb, mint a fiatalok” – mondta másvalaki. De voltak olyanok is, akik felvetették a kérdést, a Starbucks miért csak néhány üzletében tette meg ezt a lépést, és miért nem ad lehetőséget az idősebbeknek minden üzletben. “Ez csupán marketingfogás” – jegyezte meg valaki.

A munka tele van előnyökkel.

Maguk az alkalmazottak is kifejezték elégedettségüket a munkájukkal kapcsolatban. Számukra a Starbucks nemcsak egy munkahely, de lehetőség arra, hogy aktívan éljenek, társasági életük legyen, és hasznos tagjai legyenek a közösségüknek. Egyesek azt is megemlítették, hogy újra céltudatossá váltak, és kiteljesedést éreznek a munkájuknak köszönhetően.

Ennek a kezdeményezésnek talán a legfelemelőbb aspektusa az, hogy pozitív hatással van az öregedésről és a foglalkoztatásról alkotott képre. Azáltal, hogy megmutatja az idősekben rejlő képességeket és potenciált, a Starbucks ledönti a sztereotípiákat, és bizonyítja, hogy az életkor soha nem állhat útjába annak, hogy értelmes munkát végezzünk.

Sok kihívással is jár.

Az olyan kezdeményezések, mint a Starbucks időseket foglalkoztató üzletei, reménysugárt jelentenek az idős embereknek, akik munkát keresnek. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy a dolog kihívásokat is tartogat. Az élelmiszeriparban, főleg egy olyan nyüzsgő helyen dolgozni, mint a Starbucks, fizikai állóképességet is igényel. Az alkalmazottaknak hosszú órákon át kell állniuk, rengeteg rendelést kell teljesíteniük, és néha nagy súlyokat kell emelgetniük. Azon idősek számára, akiknek korlátozott a mozgásuk, ez az állás olyan nehézséget jelenthet, ami miatt bizonyos feladatokat nem biztos, hogy el tudnak végezni.

Bár az előnyei tagadhatatlanok, fontos tudatában lenni, hogy egy éttermi munka stresszel is jár. A munka pörgős ritmusa, a vendégek és az idő miatt érzett nyomás komoly igénybevételt és időnként stresszes munkakörnyezetet jelent.

Az idősek alkalmazása világszerte probléma.

Sok országban az idősek küzdenek azzal, hogy újra belépjenek a munkaerőpiacra vagy megtartsák állásukat az életkoruk miatt. Bár rendelkeznek a szükséges képességekkel, tudással és tapasztalattal, gyakran diszkriminációval kerülnek szembe, ami miatt hosszú időre munkanélkülivé válhatnak.

Az időskori munkanélküliség kezelése sokoldalú megközelítést kíván, beleértve az oktatást, képzést, a szabályok reformjait és a munkáltatói kezdeményezéseket. A kormányok, a vállalkozások és a közösségi szervezetek együttműködésére van szükség ahhoz, hogy az életkor szempontjából befogadó gyakorlat honosodjon meg, hogy biztosítva legyen az idősekre szabott képzések lehetősége és a kezdeményezések támogatása.

Egy olyan világban, ahol a tapasztalatnál gyakran többre értékelik a fiatalságot, az ilyen kezdeményezések emlékeztetnek arra a bölcsességre és életerőre, ami a korral jár. Felhívják a figyelmet arra, hogy az idősek nap mint nap mennyit tesznek a közösségeinkért.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét