Kiderült, hogy a párodhoz bújni nemcsak boldogsággal tölt el, de segíthet abban is, hogy jobban aludj. Egy tanulmány szerint már a szerelmed illata is elég ahhoz, hogy nyugodtan aludj éjszaka, függetlenül attól, hogy ő maga melletted fekszik-e vagy sem.

155 ember részvételével végezték a vizsgálatot, és a párjaikat is bevonták.

Hogy kiderítsék, a partner illatának van-e bármilyen hatása az emberekre, a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy egy pólót 24 órán át viseljenek anélkül, hogy dezodort, parfümöt használnának vagy dohányoznának, hogy a természetes illatukat semmi se módosíthassa. A pólókat aztán lefagyasztották, hogy megőrizzék az illatukat.

A résztvevőknek azt mondták, hogy kapnak két teljesen egyforma pólót párnahuzatként. De az egyik a párjuk illatát hordozta, a másik viszont egy idegenét. Erről azonban nem szóltak a résztvevőknek.

Megkérték a résztvevőket, hogy mindkét pólóval aludjanak.

A vizsgálatban résztvevők egyik éjjel a párjuk, másik éjjel az idegen pólóján aludtak. Ébredéskor arra kérték őket, töltsenek ki egy kérdőívet arról, hogy hogyan aludtak. Az alvásukat alvásfigyelővel is figyelték, ami jelezte az éjszakai mozgásukat.

Megfigyelték, hogy sokkal jobban aludtak azon a pólón, ami a párjuk illatát árasztotta.

A vizsgálat végén kiderült, hogy a résztvevők sokkal pihentebbek voltak, miután a párjuk által viselt pólón aludtak. A kutatók arra jutottak, hogy a résztvevők úgy is kevesebbet forgolódtak és nyugodtabban aludtak a párjuk illatának hatására, hogy nem is tudták, hogy az ő illatuk van a pólón.

A kutatók azt is hozzátették, hogy a partner mellett való alvás a biztonság érzetét adja és segít ellazulni. De ugyanezeket az érzéseket váltja ki csupán a partner illata is. Az alvás hatékonysága 2%-kal növekedett, ami nagyjából megfelel az altató hatásának.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here