A szerencsbambusz az egyik legkönnyebben nevelhető és tartható szobanövény. Az átlagosnál jóval kevesebb gondokoskodást igényel és még viszonylag hálátlan körülmények közt is szépen képes fejlődni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy soha semmi probléma nem alakulhat ki nála. Mint minden növényt, a szerencsbambuszt is érhetik el betegségek és jelentkezhetnek nála olyan problémák, melyek mielőbbi orvoslást igényelnek. Lássuk, melyek a leggyakoribb gondok a szerencsebambusznál és hogyan kezeljük őket!

Víz

A szerencsebambusz legtöbb problémája a vízzel kapcsolatban alakul ki. A klóros víz idővel elpusztítja a növényt, de a koszos víz és a baktériumok is halálos veszélyt jelentenek számára. Ha a növény gyökerei feketék, vágjuk le őket. Az elhalt leveleket is távolítsuk el, megelőzve, hogy a vízben rothadjanak el, hiszen ennek során baktériumok szennyeznék a növény vizét. Ha a vízben algák telepedtek meg, tegyük át egy tiszta vázába és helyezzük napfényes helyre, melyet az algák nem kedvelnek.

Sárga levelek

Az első figyelmeztető jelei annak, hogy a szerencsebambusszal valami nincs rendben. Ha a növényed még új és a levelei már besárgulnak az első vízbe tétel alkalmával, valószínűleg túl sok klór vagy fluor van a csapvízben. Hogy ezt a problémát megoldd, a csapvizet engedd ki és hagyd állni 24-48 órán át, csak utána tedd bele a szerencsebambuszt.
A sárga levelek másik kiváltó oka a közvetlen napfény lehet. Ebben az esetben helyezzük át árnyékosabb pontjára a lakásnak. Soha ne tegyük napsütötte ablakba a szerencsbambuszt.
A túl sok tápoldat is okozhatja a levelek sárgulását. Ez esetben csökkentsük a tápoldatozás gyakoriságát vagy használjunk gyengébb szert.

Barna levelek

A száraz levegő vagy a szennyezett víz hatására barnulnak be a levelek. A páratartalmat a szerencsebambusz számára növelhetjük úgy, hogy rendszeresen permetezzük vízzel a leveleit.

Szár rothadása

Ha a szár megpuhul és rothadásnak indul, sokat már sajnos nem tehetünk. Vágjuk vissza a levél szárát, ameddig egészséges részig nem érünk és tiszta vízbe, új vázába téve próbáljuk meg újra gyökereztetni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here