A szívroham az egyik legfőbb oka a korai elhalálozásnak a modern világban. Sajnos, ez egy lopakodó betegség, aminek az előjeleit nehéz felfedezni. De vannak olyan tünetek, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen így még időben megelőzhetjük a tragédiát.
A szívroham általános tünetekkel is jár, melyek nőknél és férfiaknál ugyanúgy jelentkeznek. De vannak olyan tünetek, melyek nőknél gyakrabban vagy máshogy lépnek fel. Most ezeket ismerheted meg.

Fájdalom a nyakban, a hátban, az állkapocsban és a karokban

A szívrohamot elsősorban a mellkasi és a bal karba kisugárzó fájdalommal kapcsolják össze, de csak kevesen tudják, hogy a nyakban és az állkapocsban is okozhat fájdalmat. Ez a fájdalom lehet erősödő, folyamatos, akut vagy hirtelen fellépő. Akár az éjszaka közepén is felébredhetsz rá. Amint érzékeled ezeket a tüneteket, azonnal fordulj orvoshoz!

Éles gyomorfájás, rosszullét

A szívroham egyes tünetei a mérgezéssel, az influenzával vagy a gyomorégéssel is összetéveszthetők. Időnként a nők nyomást tapasztalhatnak a hastájékon, amit többnyire úgy jellemeznek, mintha egy elefánt ülne a hasukon.

Hideg verejték

Ez gyakori tünete a szívrohamnak a nők körében. Ezt a stresszel is összefüggésbe hozhatjuk. Ha korábban még nem tapasztaltál ilyesmit, jobb, ha orvoshoz fordulsz.

Légszomj és szédülés

A látszólag ok nélkül fellépő légzési problémák velejárói a szívrohamnak, főleg, ha más tünetekkel is társulnak. A túlélő nők közül sokan azt mondták, úgy érezték magukat, mintha lefutottak volna egy maratont, miközben meg sem mozdultak.

Megnövekedett fáradtságérzet

Ha még egy kiadós pihenés után is kimerültnek érzed magad, annyira, hogy még a mosdóba se tudsz kimenni, az figyelmeztető jel a keringési rendszered nem megfelelő működésére nézve.

Mellkasi nyomás és fájdalom

A mellkasi fájdalom, diszkomfortérzet és a mellkasban érzett nyomás nemre való tekintet nélkül jelentkeznek. De sok nő nemcsak a mellkas bal oldalán, hanem az egész mellkasában tapasztalja a fájdalmat. Ha ez a fájdalom és nyomás nem szűnik meg néhány perc alatt, azonnal hívj orvost!

Megjegyzés: Ezek a tünetek nem feltétlenül jeleznek szívinfarktust. De ha többet is tapasztalsz közülük vagy egyik-másik gyakrabban jelentkezik, az már nyomós ok az orvos felkeresésére.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here