Nők és férfiak 50%-a legalább egyszer tapasztalt már pszichésen agresszív viselkedést partnere részéről. A nők kb. 20%-a fizikai agressziót is elszenvedett már párkapcsolaton belül. Az emberek legalább 40%-a átélte már a fenyegető kontroll valamilyen formáját a partnere részéről. Ha ezek a statisztikák még nem lennének elég letaglózóak, azt is hozzá kell tenni, hogy a szóbeli és a pszichés bántalmazás sokszor még a fizikainál is fájdalmasabb tud lenni. Az erőszak minden formája erőszak, ami nemcsak elítélendő, de a megállításáért is mindent meg kell tenni.

1. A verbális agresszió okozta fájdalom egész életre kihat, szemben a fizikai fájdalommal, ami egy idő után elmúlik

Míg az a fájdalom, amit akkor érzel, amikor eltöröd a karod vagy a lábad, hamarosan feledésbe merül, addig az az érzés, amit átélsz, amikor a párkapcsolatodban vagy a munkahelyeden mélyen megbántanak, örökre megmaradhat. Egy kutatás eredménye szerint a verbális erőszak során átélt lelki fájdalom egész életen át kísértheti az elszenvedőjét. Mikor eszébe jut az esemény, rögtön visszajön a hozzá kapcsolódó fájdalom érzése is.

2. Rontja az önértékelést, és életre szóló mentális problémákhoz vezethet

Ha bántalmazó kapcsolatban éltél, vagy gyerekként tapasztaltad a szóbeli erőszakot, tudnod kell, hogy ezek az élmények nagy valószínűséggel veled maradnak. Az ilyen típusú élmények nagyon gyakran károsítják az önbecsülést. Az elszenvedő elveszti önmaga iránti tiszteletét, és kevésbé értékesnek kezdi látni magát.

3. A barátok és a család nem képesek megérteni a verbális erőszak okozta fájdalmat, az elszenvedők gyakran nem kapnak támogatást

A fizikai erőszak általában fizikai nyomokat hagy. Amikor az utcán valaki megüt, nagy valószínűséggel a járókelők közbeavatkoznak és megállítják a támadót, egyértelmű, hogy a te oldaladon állnak. De ez elképzelhetetlen abban az esetben, ha valaki szóban bántalmaz téged. Kutatás is kimutatta, hogy miközben fizikai fájdalom esetén az emberek együtt éreznek az áldozattal, addig az érzelmi fájdalmat gyakorlatilag jelentéktelennek tartják.

4. Evészavarokat okozhat, de nem fogod tudni meghatározni a pontos okát

Az érzelmi bántalmazást követően az áldozat megkérdőjelezi saját értékeit és képességeit. Befészkeli magát az az érzés, hogy képtelen valamire vagy nem szeretik. Ilyenkor nehéz kifejezni az érzéseket, ez pedig kaotikus és impulzív viselkedéshez vezethet, melyhez kapcsolódóan gyakran alakul ki evészavar, például a falás utáni hánytatás.

5. A szóbeli és érzelmi erőszak akár drogfüggőségbe is kényszeríthet

A verbális erőszak megingatja a magabiztosságot, azt az érzést, hogy szeretnek, tisztelnek. Ilyenkor az áldozat elkezd azon rágódni, hogy mit ronthatott el, és csendben szenved. A kétségbeesés után megpróbál valamilyen vigaszt keresni magának, ezt pedig könnyen lehet, hogy a kábítószerben találja meg. A pillanatnyi megkönnyebbülés függővé teszi, ezt a tudomány is alátámasztja.

6. A szóbeli erőszak migrént és komoly fejfájást okozhat

Egy kutatás szerint a migrén kialakulása azoknál, akik verbális vagy érzelmi erőszakot éltek át gyerekkorukban, 4-szer nagyobb, mint azoknál, akik nem mentek át ilyen traumán. Az összefüggés a migrén és a bántalmazás között erősebb érzelmi, mint fizikai bántalmazás esetén.

7. A fájdalom az fájdalom

A fájdalom az fájdalom, függetlenül attól, hogy fizikailag vagy érzelmileg érezzük. Ha az okozóját nem állítjuk le, rendszeresen bántalmazást kell elszenvednünk. Tanulmányok szerint azok, akik gyerekként ilyen bántalmazást éltek át, felnőttként 36%-kal nagyobb eséllyel válnak maguk is bántalmazóvá a párkapcsolatukban.

8. A legrosszabb, ha ahhoz vezet, hogy az áldozat bántalmazza önmagát

Verbális és érzelmi erőszak áldozatai számára a legrosszabb következmény, hogy maguk ellen fordulhatnak. Az áldozat lemásolhatja a bántalmazó viselkedését és önmagával szemben alkalmazhatja. Annak is nagy az esélye, hogy a gyerekkorban bántalmazottak felnőttként bűnözővé válnak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét