Annyi különböző fazon létezik, hogy a tökéletes farmert nem egyszerű megtalálni. Amikor az üzletben válogatsz, valószínűleg inkább csak a nadrágot nézed, és kevés figyelmet fordítasz a címkéjén lévő leírásra. De amikor online vásárolsz, és nem tudsz próbálni, muszáj tisztában lenned a derékbőségeddel, vagy például azzal, hogy egy lazább fazonú farmer hogyan áll neked. A következőkben megismerheted a különböző farmer fazonokat, és azt is megtudhatod, közülük melyik áll neked a legjobban.

Derékmagasság

 • Magas derekú: Ha a címkén a High-waisted feliratot látod, a farmer dereka a köldökig vagy afölé ér. Ezek a nadrágfazonok nem feltétlenül szűkek. A ‘80-90-es évek népszerű fazonja a 2010-es években tért vissza, rendszerint betűrt felsővel vagy haspólóval viselik. A magas derekú nadrág nyújtja az alakot, ha bő felsőt veszel fel hozzá, jótékonyan elrejtheted a hasadat.
 • Hagyományos derekú: Az Original rise típusú farmer majdnem ugyanolyan magas, mint az előző fazon, mivel a dereka a köldök vonaláig ér. Ugyanolyan felsőkkel viselheted, mint a magas derekú farmert. Ősszel és tavasszal tökéletesen mutat flanel inggel, pulóverrel, melegítőfelsővel. Nyáron haspólót, könnyű blúzokat vagy klasszikus fehér pólót vegyél fel hozzá.
 • Normál vagy közepes derekú: Ennek a klasszikus fazonnak a derékvonala kicsivel a köldök alatt húzódik. Ha jól választod meg, a Regular rise típusú farmer bármelyik testalkathoz passzolhat, és bármit viselhetsz hozzá a klasszikus dzsekiktől kezdve a bomber dzsekiig és a topokig.
 • Alacsony derekú: A Low rise derékmagasság csak a lapos hasú lányoknak áll jól. A 2000-es évek elején rövid, a has alsó részét látni engedő felsőkkel kombinálták őket, napjainkban azonban ez már nem nevezhető ízlésesnek. A mai trendek szerint legfeljebb 1-2 cm csupasz bőrfelület lóghat ki a felsőből, de a hasnak ehhez hibátlannak kell lennie. A 2010-es években az alacsony derekú farmert általában betűrt felsőkkel vagy túlméretezett pulóverekkel viselik.
 • Ultra-alacsony derekú: Az Ultra-low rise fazon már nem olyan népszerű, mint volt a 2010-es évek elején. Csak vékony és lapos hasú lányok hordhatják, mivel a derékvonala alig valamivel a szeméremcsont felett húzódik. Ugyanolyan felsőkkel viselhető, mint az alacsony derekú farmer.

Szabás

A farmer címkéjén a Fit felirat mutatja, hogy a csípőtől a térdig milyen a nadrág szabása. Lehet szűk, illetve bő.

 • Slim: A skinny fazonnal ellentétben a slim meglehetősen szűk fazonú, de a lábszáron kissé bővebb. Hétköznapokra, akár munkahelyre is ideálisak, és nagyon praktikusak, ha rögtön a munkából buliba vagy hivatalos. A szárát kissé felhajthatod, megfelelő kiegészítőkkel pedig hétköznapiból alkalmi viseletté alakíthatod. Ha hagyományos vagy normál derékmagasságút választasz belőle, a slim farmer nagyon jól elrejti az alakod kisebb-nagyobb hibáit.
 • Skinny: Már sok éve népszerű ez a tapadós fazon, amit nevezhetünk akár az új klasszikusnak is. Bármilyen felsőrésszel viselhető, de ha hivatalos megjelenésed van, inkább normál, mintsem alacsony derekút válassz belőle. A skinny farmer alacsony derékkal csak a kifejezetten karcsú és sportos alkatú lányokon mutat jól.
 • Jeggings: Ahogy a nevéből is kiderül, a jeggings a leggings és a farmer kombinációja, azaz még tapadósabb, mint a skinny fazonú farmer. 2010-ben mutatták be elsőként a nagyközönségnek, azóta hihetetlenül népszerű lett, a lányok a világ minden táján előszeretettel hordják. Mivel sokféle színben létezik, hétköznapi és hivatalos viseletté is alakíthatod vele az outfitedet. A megfelelő jeggings kiválasztásánál két dolgot végy figyelembe: a jeggings inkább leggings, mint farmer, és soha nem lehet áttetsző.

 • Regular: Egyenes szárú farmer, mely szinte minden márka kínálatában megtalálható. Legklasszikusabb példája ennek a fazonnak a Levi’s 501. Ezek a fazonok hihetetlenül sokoldalúak, hiszen bármilyen testalkatra passzolnak, és kombinálhatók bármilyen felsőrésszel, illetve cipővel. Mivel mindig divatosak, az éppen aktuális trendektől függetlenül is jól fogsz kinézni, ha ilyen fazont választasz.
 • Relaxed: Hasonlóak az előző fazonhoz, a különbség köztük az, hogy a relaxed fazonú farmer derékvonala általában alacsonyabb, a lábszára pedig bővebb, mint a regular szabásúé. Irodába jobb, ha nem viseled, de hétköznapokon szinte pótolhatatlan. Kombinálhatod bármilyen felsőrésszel, az ujjatlan trikóktól kezdve a klasszikus felsőkig. Ősszel és télen nagyon jól mutat pufidzsekivel, kabáttal.
 • Loose: Ezt a fazont láthatod legtöbbször a rappereken. Szinte valamennyi ruhamárka kollekciójában megtalálható ez a típus, ami nagyon jól néz ki túlméretes ruhadarabokkal. Bármilyen tornacipővel, még magasszárúval is jól mutat. Az üzletekben sokszor a relaxed és a loose fazont nem választják külön, ezért gyakran a relaxed fazonok között bukkanhatsz rájuk.
 • Boyfriend: A loose fazonú farmert általában a férfi ruhák között találod meg, a boyfriend szabású farmer viszont tipikusan női ruhadarab. Hossza általában a klasszikus ⅞-os, alacsony vagy magas derekú változatokban létezik. Mivel több száz különböző modell létezik belőle, te is megtalálhatod köztük a kedvencedet. A boyfriend fazonú farmert bármilyen felsővel és cipővel viselheted, de a munkahelyedre azért ne ebben menj.

Szár

 • Tapered vagy Tailored: Ennél a fazonnál a nadrág szára térdtől szűkül, ez pedig nagyon jól mutat azokon, akiknek szép a lábformájuk. Az elmúlt években az egyik legnépszerűbb farmer fazon. A tapered szárú farmert jól kombinálhatod bármilyen cipővel, akár tornacipővel vagy klasszikus fazonokkal is.
 • Egyenes szárú: Ennek a fazonnak a szára térdnél és az aljánál egyforma széles. Klasszikusnak nevezhető fazon, amivel eltakarhatod a vastagabb vagy kevésbé formás lábszárat. Bármilyen felsővel és cipővel jól mutat.
 • Bootcut: Az 1960-as évek hippi korszaka óta van divatban. Könnyen felismerhető fazon, hiszen a szára alul kiszélesedik. Manapság a bootcut szárú farmerek nem annyira szélesek, mint voltak pl. a ‘60-as években, többnyire a száruk szélessége megegyezik a nadrág csípőszélességével. Széles csípőjű lányokon mutatnak a legjobban, mivel optikailag kiegyensúlyozzák az alakot.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét