Várandósság alatt a nők olyan sok fizikai, érzelmi és pszichés változást tapasztalnak, hogy nehéz az összeset nyomon követni. Ezek a változások gyakran hirtelen és váratlan módokon tűnnek fel.
Erről a 8 jelről csak kevesen tudják, hogy akár terhességre is utalhatnak.

1. Apró bőrfüggelékek jelennek meg a testeden.

A várandósság alatt ezek a test bármely részén kialakulhatnak a hormonszint változása miatt vagy a testsúly növekedése következtében. Szülés után gyakran maguktól eltűnnek.

2. Fokozódik a nyáltermelődésed.

Ez hányingerrel és hányással is társul. Nem tudni, miért történik, de vannak olyan terhes nők, akiknek zsebkendővel kell felitatniuk a rengeteg nyálat.

3. Fémes ízűnek érzed az ételeket.

A terhesség korai szakaszában az ételeket érezheted savanyúnak vagy fémes ízűnek. Savas ételek fogyasztásával vagy fogmosás után sós vagy szódabikarbónás vízzel történő öblögetéssel elkerülheted ezt a kellemetlenséget.

4. Érzékennyé válik a fogínyed.

Az étrendbeli és a hormonális változások miatt az íny érzékennyé válhat, vérezhet. Ez a terhességi ínybetegség meg fog szűnni, de hogy a fájdalmat enyhítsd, óvatosan mosd a fogad és ügyelj a szájhigiéniára.

5. Folyik az orrod.

A terhességi nátha a várandós nők 20%-át érinti. Ilyenkor gyakran tüsszentenek, és folyik az orruk. Ezek az idegesítő tünetek azonban csak átmenetiek, párologtatással, testmozgással, orrspray-vel és az orrdugulás megszüntetésével kezelhetők.

6. Légszomjad lesz.

A terhesség korai szakaszában a hormonszint változása légszomjat okozhat. Hogy több levegőhöz juss, ügyelj a helyes testtartásra, és gyakorold a légzéstechnikákat.

7. Hirtelen elkezded erősebben érezni a szagokat.

A várandós nőknek a szaglásuk is érzékenyebbé válik, főleg, ha benzinről, parfümről, kávéról vagy romlott ételről van szó. Szerencsére ez csak átmeneti, az első trimeszter végén megszűnik.

8. Megkívánsz nem ehető dolgokat is, mint például a kavicsot vagy a szappant.

Vannak terhes nők, akiket a kukoricakeményítő, a nyers rizs, a kréta, a szappan vagy a fém hoz lázba. Sóvárogni kezdenek ehetetlen dolgok után. Ha olthatatlan vágyat érzel, hogy megegyél egy kavicsot, rögtön fordulj orvoshoz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here