A pszichológusok és a gyermekorvosok egyetértenek abban, hogy a testi fenyítés sokat árt a gyerekeknek, úgy fizikailag, mint mentálisan. Egy amerikai felmérés szerint 25 évvel ezelőtt a szülők 80%-a elfenekelte a gyerekét. Napjainkban ezt körülbelül 67%-uk teszi. Bár a szám csökken, még mindig van hova fejlődni.

Vannak, akik nem is tudnak róla, hogy bántalmazzák a gyereküket.

A testi fenyítésnek több formája létezik. A leggyakoribb, hogy kézzel vagy egy tárggyal (pl. szíjjal) verik a gyereket. De nem ez az egyetlen változata. A testi fenyítés kategóriájába tartozik az is, mikor a szülő megrázza a gyereket, a hajánál fogva húzza, a fülét rángatja vagy arra kényszeríti, hogy valamilyen kényelmetlen testhelyzetben maradjon.

Az erőszakos cselekvések, mint a gyerek szájának kimosása vagy erőszakos etetése olyan kevésbé nyilvánvaló formái a testi bántalmazásnak, amire sokan nem is gondolnak.

De a bántalmazásnak nem csak fizikai formái vannak. A megfélemlítés, a megalázás, az ócsárlás és a kiabálás is ide tartozik. Bár külső nyomot nem hagy a gyereken, éppen olyan ártalmas, mint a testi fenyítés.

A testi fenyítés az erőszak leggyakoribb formája.

Először is a gyerek emberi jogait sérti. Ezenkívül pedig közvetlenül is hat rájuk, hiszen mindig benne van a sérülés veszélye. A fizikai büntetés “könnyedebb” formája is könnyen komolyabbá fajulhat, hiszen a dühös szülők sokszor nem tudják visszafogni magukat.

Rájöttek, hogy a bántalmazott gyerekek a későbbiekben maguk is nagyobb eséllyel válnak agresszívvé. Az elfenekelés ugyanolyan következményekhez vezet, mint a testi bántalmazás komolyabb változatai. Egy tanulmány szerint ez a testi fenyítés leggyakoribb formája, a gyerekek 54%-ával megtörtént már.

Nemcsak a testben, hanem a mentális egészségben is kárt tesz.

A következményei a gyerekkel maradnak a további életében is. Sok tanulmány bizonyítja, hogy a testi fenyítésnek drasztikus hatása van a mentális állapotra, szorongást, depressziót, alacsony önértékelést és különböző viselkedészavarokat okozhat.

Egy tanulmányban azt bizonyították, hogy akik sokszor kaptak fizikai büntetést, rosszabb eredményt értek el a mentális állapotot és a depressziót felmérő teszteken.

BÓNUSZ: Léteznek alternatív módszerek a gyerekkel való kommunikációra.

Vannak olyan fegyelmezési módszerek, amelyeket a pszichológusok is megfelelőnek tartanak:

  • Szünet: Néhány percre válaszd el a gyereket az adott szituációtól, hagyd, hogy lenyugodjon és átgondolja a dolgot. Ezután kerülhet sor a türelmes beszélgetésre és annak elmagyarázásra, hogy miért rossz az, amit tett.
  • Egy kiváltság elvétele: Például egy napig ne nézhessen tévét vagy ne ehessen édességet.

Ezek a módszerek azért hatékonyak, mert hosszú távon befolyásolják a gyerek viselkedését. A pszichológusok szerint egy nagyon rövid büntetésnek is van hatása.

Elfenekeltek vagy egyéb módon bántalmaztak gyerekként? Milyen hatással volt ez rád? Oszd meg velünk a gondolataidat!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here