A legtöbben már voltunk olyan helyzetben, hogy vagy túlfőztük vagy nem főztük meg eléggé a zöldségeket. Ezzel teljesen tönkretehetjük az egész ételt, akkor is, ha csupán egyetlen hozzávalóról van szó.

Most megtudhatod, hogyan kell helyesen főzni, sütni, párolni és pirítani a különböző zöldségféléket, hogy tökéletesek legyenek!

Sárgarépa

  • Sütés: Karikákra vagy pálcikára vágva 4-6 perc.
  • Főzés: Karikákra vágva vagy nagy darabokban 8-10 perc. Egészben 20-30 perc.
  • Párolás: Karikákra vágva vagy nagy darabokban 10-13 perc.
  • Pirítás: Nagy szeletekben 40-45 perc, 180 fokon.

Articsóka

  • Sütés: Sok olajban, míg aranyszínű lesz.
  • Főzés: Egészben 25-30 perc. Csak a szíve 15-20 perc. Forralás előtt a megtisztított articsókát áztasd be 1 liter víz és egy citrom levének a keverékébe.
  • Párolás: Egészben 30-40 perc. Csak a szíve 15-20 perc.
  • Pirítás: Egészben 60 perc, 180 fokon.

Spárga

 

  • Sütés: 5-8 perc közepes hőmérsékleten.
  • Főzés: 7-10 perc.
  • Párolás: 8-12 perc.
  • Pirítás: 15-20 perc, 200 fokon.

Bab

  • Sütés: Előfőzött babnál 5-10 perc. Nyers babot 24 órára vagy legalább 2 órára áztasd be.
  • Főzés: Áztatás nélkül 5-6 óra. Áztatással 40-80 perc.
  • Párolás: 2,5-3 óra. Előtte áztasd be 24, de legalább 2 órára.
  • Pirítás: 1 óra, 150 fokon. Előtte áztasd be.

Kelbimbó

  • Sütés: Szeletekben 2-3 perc.
  • Főzés: Frissen 5-7 perc. Fagyottan 10-12 perc.
  • Párolás: 7-10 perc.
  • Pirítás: 30-35 perc, 200 fokon.

Brokkoli

 

  • Sütés: 5-7 perc.
  • Főzés: 4-8 perc.
  • Párolás: 5-10 perc.
  • Pirítás: 25 perc, 180 fokon.

Karfiol

  • Sütés: 15-20 perc, 7 perces előfőzés után.
  • Főzés: 10-15 perc.
  • Párolás: 30 perc.
  • Pirítás: 20 perc, 180 fokon.

Kukorica

  • Sütés: Szemek 3-5 perc. Cső 30-40 perc.
  • Főzés: Fiatal kukorica 10-15 perc. Öregebb, pl. állati takarmányozásra szánt 50 perc-2 óra.
  • Párolás: Cső 15-30 perc, attól függően, mennyire szeretnénk ropogósra.
  • Pirítás: Fóliában 30-40 perc, 200 fokon.

Padlizsán

  • Sütés: 1 cm-es kockákra vágva 10 perc. Karikázva 5-7 perc.
  • Főzés: Nagy szeletekben 20-30 perc.
  • Párolás: Szeletekben vagy karikázva 20-30 perc.
  • Pirítás: Szeletekben 30 perc, 190 fokon. Egészben (150-200 grammos padlizsánnál) 30 perc, 200 fokon. Egészben, nagyobb méretű (250-300 grammos) padlizsánnál 40 perc, 200 fokon.

Édesburgonya

  • Sütés: Hasábokra vágva 20-25 perc, közepes hőmérsékleten. Nagyobb szeletekben sütés után fedő alatt pároljuk ¼ pohár vízben 20-25 percig. Előfőzés 5-7 perc.
  • Főzés: Kockákra vagy nagyobb szeletekre vágva 15-25 perc.
  • Párolás: Kockákra vagy vékony szeletekre vágva 20-30 perc.
  • Pirítás: Darabolva vagy karikára vágva 30 perc.

Hagyma

  • Sütés: Félkarikákra vagy kockára vágva 10 perc.
  • Főzés: 10 perc.
  • Párolás: 5 perc.
  • Pirítás: 30-35 perc, 200 fokon.

Cukkini

  • Sütés: Karikákra vágva 5-7 perc mindkét oldalon.
  • Főzés: Nagyobb szeletekben 15-20 perc. Előtte hámozd meg és magozd ki. Vékony szeletekben 10 perc.
  • Párolás: Nagyobb kockákra és szeletekre vágva 20-25 perc.
  • Pirítás: 20 perc, 200 fokon. Egészben 35 perc.

Sütőtök

  • Sütés: Szeletekre vágva, mindkét oldalon, közepes hőmérsékleten és nem lefedve 15 perc.
  • Főzés: Szeletekben 20-30 perc.
  • Párolás: Szeletekben 20-30 perc.
  • Pirítás: Szeletekben 20-25 perc, 200 fokon.

Káposzta

  • Sütés: Dinsztelés 30-40 percig.
  • Főzés: Darabolva 15-25 perc, a korától függően.
  • Párolás: Darabolva 20-30 perc, a korától függően.
  • Pirítás: Cikkekre vágva 35-4 perc, 180 fokon.

Kaliforniai paprika

  • Sütés: Egészben, közepes hőmérsékleten, serpenyőben, fedél nélkül 15 perc. Karikákra vágva, gyenge lángon 10 perc.
  • Főzés: 3 perc.
  • Párolás: 2-4 perc.
  • Pirítás: 15 perc, 200 fokon.

Burgonya

  • Sütés: Darabolva 20-25 perc, közepes hőmérsékleten. Újburgonyánál 12-15 perc.
  • Főzés: 20-25 perc.
  • Párolás: 35 perc.
  • Pirítás: Darabolva vagy karikákra vágva 25-30 perc, 180 fokon. Újburgonyánál 15-20 perc, 180 fokon. Héjában 60-90 perc.

Cékla

  • Sütés: Darabolva 20 perc, közepes hőmérsékleten.
  • Főzés: 40-80 perc, mérettől függően.
  • Párolás: Kockákra vagy vékony szeletekre vágva 20-30 perc.
  • Pirítás: Egészben, fólia vagy fedő alatt 1 óra, 180 fokon.

Zöldbab

  • Sütés: Fagyasztott állapotban 10-15 perc, dinsztelés fedő alatt, közepes hőmérsékleten. Frissen 10 perc, közepes hőmérsékleten, fedő nélkül.
  • Főzés: Frissen 5-7 perc. Fagyasztott állapotban 10-12 perc pirítás után.
  • Párolás: 15-25 perc, korától és méretétől függően.
  • Pirítás: 30-40 perc, 200 fokon.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here