A burgonya a legnépszerűbb köret hazánkban, a belőle készült krumplipüré pedig nem csak a gyerekek kedvence. Ha eddig meggyűlt a bajod a tökéletes állag elérésével, most megtudhatod, hogyan készül az igazi krumplipüré.

Hozzávalók:
– krumpli
– zsíros tej
– habtejszín
– vaj
– só
– szerecsendió

Így készítsd el!

1. Sárga héjú, illetve B vagy C jelzésű burgonyát vásárolj hozzá, mert ezek könnyebben megfőnek. Ha megmostad és meghámoztad, vágd félbe vagy negyedeld a krumplikat, hogy nagyjából egyforma méretű darabokat kapj. Így egyenletesen fognak megfőni.

2. Fedő alatt forrald fel a vizet a krumplival együtt, majd fakanállal támaszd ki a fedőt és így főzd tovább a forrás után még 20 percig. Az idő leteltével végy ki egy darabot és ellenőrizd, hogy eléggé átfőtt-e. A burgonyának nem szabad szétesnie, ezért ne főzd túl!
Mindig hideg vízben tedd fel főni, különben a belseje nyers marad. A vízbe nem feltétlenül szükséges sót is tenned.

3. Ha elkészült a burgonya, öntsd le róla a vizet, majd az edényt tedd vissza a még meleg főzőlapra vagy takaréklángra, hogy a nedvesség tudjon elpárologni a krumplikról.

4. Közben melegítsd fel együtt a tejet és a tejszínt, adj hozzá sót. A habtejszín és a főzőtejszín szerepe a krumplipüré készítésben, hogy selymesebbé, lágyabbá tegyék a krumplit. A hűtőből elővett vajat vágd szeletekre.

5. Burgonyanyomóval adagonként törd át a krumplit egy edénybe, majd törd át újra, hogy még puhább legyen a püré. Másodjára már a korábbi főzőedénybe nyomd a burgonyát.

6. A felmelegített tejszínes tejet több részletben öntsd hozzá a krumplihoz, majd közepes lángon habverővel vagy kézi mixerrel dolgozd össze a legalacsonyabb fokozaton.

7. Húzd le az edényt a tűzről és keverj lágy pürét a masszából, miközben a vajdarabkákat is hozzáadod. Vaj helyett soha ne használj margarint, a vajtól sokkal finomabb ízt kap a püré.

8. Kevés szerecsendiót reszelj a pürébe és sózz utána, ha szükséges. Forgasd össze a fűszerrel, majd melegen tálald.

Szépen tálalva

A krumplipürét is tálalhatod mutatósan, pl. ha habzsákba töltöd és így nyomsz belőle kisebb halmokat a tányérra.
Húsgombócból vidám díszítést készíthetsz köré, uborkából, olajbogyóból, paprikából, petrezselyemből kedves arcot adhatsz a püré-halmoknak.

Ízesítve, színesítve

A krumplipüréhez remekül illik a burgonya. Keverhetsz belel összezúzott fokhagymát, a tetejére pedig tehetsz sült hagymakarikákat vagy pirított bacont. Ha a sült hagymát, bacont, kolbászt vagy reszelt sajtot nagyobb adagban teszed hozzá, salátával kiegészítve akár könnyű főételként is megállja a helyét.

A burgonyapürét színezheted is, pl. pürésített zöldborsóval, céklalével, főtt reszelt sárgarépával, de a medvehagyma és a snidling is szép színt ad neki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét