A világ leghíresebb kék embere, Paul Karason, vagy ahogyan becézték, Törpapa, sápadt bőrű, szeplős, vörös hajú kisfiú volt. A 2000-es években lett az internet szenzációja és szerepelt rengeteg tévéműsorban, ahol nyíltan beszélt a betegségéről.
A következőkben megtudhatod, Karason miért változott kékké, és hogyan lett a történetéből tanulságos mese.

Paul Karasonnak volt egy bőrbetegsége, amitől hámlott a bőre, emellett ízületi gyulladásban és savas refluxban is szenvedett. Utánanézett, hogyan tudná enyhíteni ezeket a problémáit, és rátalált az ezüst vizes oldatára, az ezüstkolloidra.

Az ezüstkolloidot széles körben használták antibiotikumként a penicillin feltalálása előtt az 1930-as években. 1999-ben betiltották vény nélkül kapható gyógyszerként, miután a tudósok megállapították, hogy súlyosan károsíthatja a belső szerveket.

A néhai Paul Karason és felesége, Joanne.

Karason több mint 10 éven át itta, mert csodaszernek hitte. Még a bőrére is használt egy ezüst készítményt, és azt állította, a savas refluxa és az ízületi gyulladása is teljesen megszűnt. “Olyan ízületi gyulladásom volt a vállamban, hogy a pólómat sem tudtam levenni. Utána már csak azt vettem észre, hogy eltűnt” – mondta.

Mivel az ezüst felhalmozódott a bőrében, kékre színezte azt. A férfinél kialakult a maradandó és ritka argyria nevű állapot. Karason csak akkor döbbent rá, hogy kék lett, mikor egy régi barátja azt kérdezte tőle: “Mit csináltál magaddal?”

Karason azt állította, hogy a kék bőrnek rengeteg előnye van, például sosem égett le a napon, és nem kellett napszemüveget viselnie. Voltak azonban kevésbé előnyös hatásai is, például sokan “kevésbé udvariasak” voltak vele. Arról is panaszkodott, hogy nem talál munkát, mert senki nem akar “kék vagy feltűnően eltérő kinézetű” munkavállalót alkalmazni.

Sajnos Paul Karason 2013-ban, 62 éves korában, szívproblémák következtében elhunyt.

Törpapa története tanulságos leckeként szolgál arról, hogy mennyire óvatosnak kell lenni a házi gyógymódokkal. Természetes, hogy mindenki szeretne egyszerű megoldást találni az egészségügyi problémáira, de fontos tisztában lenni vele, hogy az otthoni gyógymódok komoly kockázatokat is rejtenek. Mindig jobb orvossal konzultálni a hatékony és biztonságos kezelés érdekében.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét