Macska vagy kutya? Régóta vitatott ez a kérdés. Azonban van itt még egy tény a kutyákról, ami talán megváltoztatja a véleményedet a kedvencedről. Te bízol a kutyádban, de vajon ő is bízik benned?
Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a kutyák tudják, hogy egy ember mennyire megbízható. Igazi detektívek, és nekünk is képesek jelezni, hogy megbízhatunk-e valakiben vagy sem.

Akiko Takaoka, a japán Kyoto Egyetem kutatója készített egy tanulmányt ezzel kapcsolatban. A tudós és kollégái arra voltak kíváncsiak, megbízik-e a kutya egy olyan emberben, aki hazudik, azaz tudják-e, hogy egy ember nem megbízható. A tudósok szerint ez a tanulmány nagy hatással lehet a kutyák viselkedésének kutatására. Állítják, a kutyák jobban szeretik a megbízható embereket.

A kísérletben a gazdik először egy étellel teli edényt mutattak a kutyáknak. A kutyák odafutottak az edényhez. Majd mutattak nekik egy üres edényt is. A kutyák be lettek csapva, odamentek az üres edényhez is.

Azt már korábban is tudtuk, hogy ha a kutyának mutatunk valamit, az odafut. A tudósok ebből arra következtetnek, hogy a kutyák képesek értelmezni az emberi gesztusokat. Ám, ha ezek a gesztusok ellentmondanak a kutyák várakozásainak, idegessé, stresszessé válnak.

Harmadjára a kutyák már nem futottak oda, ahova a gazdájuk mutatott. Már nem hittek a hazugságnak. A kísérletben 34 kutya vett részt, és mindegyik ugyanúgy viselkedett. A korábbi tapasztalataikat felhasználva ítélték meg, hogy az adott ember megbízható-e.

Takaoka tervezi, hogy további kísérleteket végez a témában, mégpedig farkasokkal, melyek a kutyák legközelebbi rokonai. A mostani tanulmány azt is bebizonyította, hogy a kutyák kíváncsiak az új dolgokra.

Több kutatás eredménye is azt mutatja, hogy a kutyák képesek azt is értelmezni, hogyan viselkednek más emberek a gazdájukkal. Egy kísérletben a gazdik segítséget kértek más emberektől. Ezután ezek az emberek megpróbáltak jutalomfalatot adni a kutyáknak. A kutyák viselkedése azonban meglepő volt.

Nem fogadták el a jutalomfalatot azoktól, akik durván, nem kedvesen viselkedtek a gazdáikkal. Csak azoktól fogadták el, akik segítséget nyújtottak nekik, illetve azoktól, akik nem csináltak semmit. De az agresszív emberek nem férkőzhettek a bizalmukba.

Egy másik tanulmány szerint a kutyák tisztán olvasnak a gazdájuk és más emberek közötti kommunikációból. Egy kísérletben a gazdik idegenek két csoportjától kértek segítséget. A kutyák pedig megértették a szociális érintkezés szabályait: elkerülték azokat, akik nem nyújtottak segítséget a gazdájuknak.

Azt már korábban bizonyították, hogy a kutyák képesek értelmezni a gesztusokat és az arckifejezéseket. Most már még többet tudunk róluk, tudjuk, hogy jóval intelligensebbek, mint azt korábban hittük. Meg tudják fejteni a gesztusainkat, és a szociális érintkezés jeleit is értelmezik. Azonban a vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a kutyák leginkább a jelenben élnek, a múltnak és a jövőnek nem szentelnek figyelmet.

Ha becsapod a kutyádat, nem fog hinni és engedelmeskedni neked. Ha pedig a kutyád nem szereti a barátaidat, az beszédes jel is lehet számodra, hogy valami nem stimmel.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

4 hozzászólás

 1. Nagyon tetszett. Igen főleg a menhely kutyaknal kell vigyazni a bizalomra.
  Előző draga kutyam 6 evig volt velem, ebből két evig volt bizalmatlan.Egy hazfelujitasba csöppent a sok ember, es borzasztóan félt mindenkitől. Tőlem csak az ételt fogadta el, nagyon szofogado volt de semmi több. Mindég a régi kutyam társaságát kereste. Sajnos volt egy ember aki ha eljött a kutya határozottan fejezte ki ellenszenvet. Nem bántotta, meg csak meg sem morogta, de ramnezett és messze elkerülte.
  A kutya tökéletesen érezte hogy ez az ember nemkívánatos személy.
  Uj kisfiam és az öreg kutyusom a biztosítótól jött uriembert tesztelték.
  Láttam en hogy feszeng, azt hittem a meleg . Nem a ket kutya vele szemben a ket oldalamnal hasalt es feszulten figyeltek. Azt mondta, úgy érzi magát mintha a testoreim lennének és fél .küldjem ki.Pedig kutyás ember.A kisfiú akkor meg bennem sem bizott 100 %. Adtam neki egy kisparnat.Csak meg akartam igazítani.Megkapott. ez ismetlodott parszor. Aztán rájöttem hiszen ez a parna egyetlen kincse.Meg elolem is félti. Most lesz egy éve hogy velünk van itt fekszik a labamon békésen szuszog . Az oreg Mami mindent eltűr neki, pedig ez az o helye volt. De hagyja, mert 13 ev alatt megtanulta, hogy ő a főszereplő.

 2. Nekem most májusban lesz 3 éve, hogy menhelyről hoztam el, csúnya, eészségtelen helyről. Talán 1-2 hét volt, hogy megszokott engem és az új környezetet, kivéve a rekamiét. Azt elsőre birtokba vette. Ma már ott tartunk, hogy a lakásba is minden hova (nem minden hova)jön utánam. Vagy ha este TV-t nézek, ott fekszik a párnáján és türelmesen várja, hogy már ágyazzak meg, lefekvés!!!!

 3. Két keverék kutyusunk van , egy csivava- pincser ( Lulu ) és egy csivava-jack terrier ( Zizi ) . Amikor sétára megyünk és kilépünk a lakás ajtaján Zizi megkezdi a vakkantást . Lulu meg sem szólal . Kint az utcán ( Zizi ) minden kutyást addig ugat míg jó messzire nem kerüljük egymást . De , ha meg állunk a másik gazdival beszélgetni , Zizi részéről vége az ugatásnak .

 4. Egy Labrador-Kopó keverék kutyusom va,A megtestesült nyugalom.Ismeri at egész környék,minden gyerek nyúzza,ölelgeti.Mindenkivel barátságos emberrel,kutyával.A szomszégd utcában lakik egy család.A férfi minden reggel a házunk előtt megy el,n ezt az embert Kyra ki nem állhatja.Föláll a szőr a hátán ugatja,szerencsére pórázon van mert úgy vettem észre,hogy akár neki is menne.Nem ismerjük őket,úgy tudom erősen hívő család,még soha 1 szótsem szoltunk egymáshoz.Mostmár a feleségét is megugatja.7 év alatt még csak egyet morogni sem hallottam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét