A statisztikák szerint 2010. volt az az év, amikor a terhességek száma az Egyesült Államokban a legmagasabb volt, nem kevesebb mint 6,2 millió. Ezt talán azzal lehet magyarázni, amit a tudósok nemrég felfedeztek a terhességgel kapcsolatban.

2014-ben az Amerikai Szociológiai Társaság lapjában megjelent egy tanulmány, ami érdekes következtetésre vezette a tudósokat: a terhesség “ragályos” lehet.

A 10 éven át tartó kutatás során a kutatók 1720 nő adatait elemezték, és egy nagyon érdekes trendet figyeltek meg. A nők több mint felének lett gyereke a kísérlet végére.

A megkérdezések során a nők említették a “baráti köteléket”, mint egy lehetséges okot a terhesség “ragadósságára”. Ennek oka, hogy az emberek a környezetükhöz hasonlóan viselkednek és a társaikkal való kapcsolataik befolyásolják döntéseiket.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy várandós barátnő pozitív érzéseket kelt a nőben, ez pedig tudat alatt kihat a teherbeesési szándékaira.

Ezenkívül vannak más lehetséges tényezők, melyek befolyásolhatják a nők gyermekvállalási szándékait:

  • Látni, ahogy egy barátnő sikeresen neveli a gyerekét, önbizalmat adhat, hogy neki is sikerülni fog.
  • Látni azt, hogy egy barátnő anyává válik, azt az érzést kelti, hogy lemaradhat valamiről, ezért sürgetőbbnek érzi, hogy ő maga is anya legyen.

Eléggé meglepő, de a baráti kötelékek még arra is hatással vannak, hogy valaki hány gyereket vállal. Ennek oka ugyanaz: ha a barátnő több gyerek nevelésével is képes megbirkózni, akkor ez biztosan neki is menni fog. Valamint, még mindig ott van a lemaradás érzése, ha a barátnőnek már 3, neki viszont még csak 1 gyereke van.

Egy másik érdekesség, hogy a várandósságnak ez a ragályos jellege testvérek között nem létezik. Egyes kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy napjainkban a barátok előrébb állnak a fontossági sorrendben, mint a testvérek, ezért nagyobb hatásuk van döntéseinkre.

Annak az esélye tehát, hogy egy nő teherbe esik, annál nagyobb, minél több barátja lesz várandós.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét