A kutyák rengeteg rossz perióduson segítenek át minket, és velünk vannak a boldog pillanatokban is. Időnként ők az egyetlenek, akik mellettünk állnak. Minden reggel okot adnak arra, hogy kikeljünk az ágyból. Még a tudomány is megerősíti, hogy a kutyák az egészségi állapotunkat is javítják, különösen igaz ez a mentális egészségre. De mi történik, ha elmennek?
A következő cikk azoknak szól, akik elveszettnek és vigasztalhatatlannak érzik magukat négylábú kedvencük nélkül.

A kötelék ember és kutya között szívből jövő és őszinte. Egyik megközelítésből ezt a kötődést biztonság alapú hatásnak nevezik. Ez olyasmi, amit a gyerekek éreznek a szüleik iránt. A szülők jelentik a biztonságot, a komfortérzést, a szeretetet és a magabiztosságot számukra. Egy tanulmány szerint a kutyák képesek úgy viselkedni, mint a gyerekek. Márpedig egy gyermek elvesztésénél nem létezik nagyobb fájdalom.

Ilyenkor nem csak a kutyát veszítjük el. Elveszítjük a feltétel nélküli szeretet forrását és a támogatást is.

A kutya elvesztése tönkreteheti az életünket. Nincsenek többé reggeli séták, játékok és esti összebújások. Az élet hirtelen üresnek tűnik, ezen pedig nehéz túljutni, hiszen tudod, hogy többé soha nem lesztek már együtt. Ilyenkor sokakon eluralkodik a kétségbeesettség, a depresszió. Főleg akkor, mikor a környezetünkben élők azt hajtogatják: “Ugyan már, lépj tovább, ez csak egy kutya volt!”

A másik dolog, ami még nehezebbé teszi a helyzetet, hogy nem sok dolog van, ami igazán segít átlendülni a fájdalmon. Ha egy családtagodat veszted el, beszélgethetsz róla a családoddal, a barátaiddal, és ők többé-kevésbé meg fogják érteni az érzéseidet. Ilyenkor teljesen egyértelmű, hogy programokat mondasz le, vagy kiveszel néhány nap szabadságot. De ha a kutyádat veszted el, mindenki arra számít, hogy pillanatokon belül helyrejössz.

Néhányan a kutyájuk elvesztése után is azt gondolják, hogy kedvencük velük van, és ha hallanak valami zajt, azt hiszik, a kutyájuk jár ott. Előfordul, hogy a családtagokat véletlenül a kutya nevén szólítják, de ezek is csak azt mutatják, milyen mély kötődés volt köztük.

Hogyan dolgozhatod fel könnyebben a veszteséget

  • Adj magadnak időt! Minden, amit érzel, valódi. Csak azért, mert más esetleg rosszabb helyzetben van, nem jelenti azt, hogy a te érzéseid ne lennének értékesek. Hagyj magadnak időt a sírásra, a gyászra, a dühre, a szomorúságra.
  • Fogadd el a támogatást! Beszélgess olyanokkal, akik ugyanezen mentek át, de ha ezt nem bírnád elviselni, keress egy terápiás csoportot.
  • Végezz szertartást! Mikor egy ember hal meg, a temetésen veszünk végső búcsút tőle. Ugyanezt megteheted a kutyáddal is.
  • Ne siettesd magad! Nem kell azonnal megszabadulnod a kutyád minden holmijától, ha ez rossz érzést okoz. Kezdd fokozatosan félretenni a dolgait, majd ha már könnyebb lesz, az összeset odaadományozhatod egy menhelynek.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét