A testünk ma már nem úgy néz ki, mint mondjuk 10.000 évvel ezelőtt. És jobb is így. A tudósok nemrégiben olyan nyomokat tártak fel, melyek jobban megvilágítják, hogyan vesztették el az emberek a szőrzetüket. Ezen keresztül az emberi evolúciót is jobban megérthetjük.

Még mindig megvan bennünk az, amitől Csubakkának nézhetnénk ki.

A tudósok körében régóta folyik a vita arról, hogy az ember miért vált szinte csupasszá, és hogyan fejlődött ki a szőrtelen bőrünk. Az ember a legkevésbé szőrös emlős, a kutatók pedig hosszú ideje gondolkodnak azon, miért és mikor veszítette el a Homo sapiens a bundáját. Valójában még mindig megvan bennünk az a gén, amitől teljesen szőrös lehetne a testünk, csak háttérbe szorult – állítja egy tanulmány.

Most csupaszok vagyunk és szokatlanul izzadunk.

Felegyenesedtünk, nagy méretű aggyal rendelkezünk, és gazdag kultúrát mondhatunk magunkénak. De vizsgáljuk meg kicsit jobban a testünk csupaszságát. Az őseink évmilliókkal ezelőtt valószínűleg olyan szőrösek voltak, mint a gorillák és a csimpánzok. Bundájukat az evolúció során aztán vékony testszőrzet váltotta fel, dúsabb foltokban a fejen, a hónaljban, a szeméremtájékon.

A szőrzettől ma már sokkal inkább melegünk lenne.

A legtöbb tudós úgy véli, a szőrzet elvesztése leginkább a hőszabályozással függ össze, elsősorban a test hűvösen tartását szolgálta. Miután az ember két lábra állt, gyakran futott nyílt, levegős környezetben.

Gondolj egy szavannára vagy egy foltokban erdős területre, a buja, árnyékot adó dzsungel helyett. A túlhevülés ilyen környezetben komoly kockázatot jelentett. Előnyösebb volt a kevesebb szőrzet és a több izzadságmirigy, mivel az izzadás hatékonyabb párologtató hűtést tett lehetővé.

Egyes kérdésekre még mindig nincs válasz.

Még mindig rejtély, hogy az emberek miért fejlődtek szinte csupasszá. Több nyilvánvaló magyarázat is létezik, például ha szőrös lenne a tenyerünk, akkor nehezebb lenne az eszközök megmunkálása és kezelése, így elődeink a csupasz tenyérrel előnyre tettek szert. A tudósok azonban évtizedek óta vitatkoznak arról, miért lett szőrtelen a testünk többi része.

A testszőrzetnek ma egészen más szerepe van.

Miután a szőrtelenség ilyen módon kialakult, a szexuális szelekció szempontjából is fontos szerepe lett, hiszen ez egy olyan tulajdonság, ami vonzotta az egyik nemet, de a másikat nem. A nők jellemzően kevésbé szőrösek, mint a férfiak, és több időt töltenek a szőrtelenítéssel, mivel a sima, tiszta bőr az egészség, az ápoltság jele lett, hasonlóan, mint a páváknál a farktollak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét