Összegyűjtöttük a legfélelmetesebb és legveszélyesebb úti célokat a világból. Ha szeretnéd, hogy a vakációdon a veszély is útitársad legyen, ezeket a helyeket neked találták ki. Máskülönben viszont óvakodj tőlük!

Death Valley – USA

Ha a Föld az otthonunk, a Death Valley, azaz a Halál-völgy egy tűzforró sütő benne. Ez a lenyűgöző sivatag bolygónk egyik legforróbb helye, itt mérték a valaha mért legmagasabb hőmérsékletet, 56,7 Celsius-fokot. Nem számít, mennyire kemény vagy, a Halál-völgyben a perzselő naptól és az égető hőségtől nagyon hamar kimerülsz. Víz nélkül csupán 14 óráig maradhatsz itt életben.

Danakil-sivatag – Eritrea

Gyakran 50 fokot is elérő hőség, működő vulkánok, mérges gázokat kibocsátó gejzírek – nehéz elképzelni brutálisabb helyet az afrikai Danakil-sivatagnál. Nem véletlen, hogy sokan a földi pokolként emlegetik, mégis rengeteg kalandvágyó turistát vonz a világ minden tájáról. Azonban önállóan, képzett és tapasztalt vezető nélkül bejárni a sivatagot szigorúan tilos.

Mount Washington – USA

A Mount Washington hegy csúcsa világrekorder a szélerősség szempontjából. A Földön itt mérték a legerősebb szelet, 327 km/h-val, de nem ez az egyetlen tényező, ami problémát jelenthet ezen a vidéken. A hőmérséklet képes -40 fok alá is esni, ezt pedig még tovább tetézi a folyamatosan szakadó hó. Közepes magassága ellenére – csupán 1917 m – a Mount Washington a világ egyik leghalálosabb hegycsúcsa, ahol az emberi test olyan megterhelésnek van kitéve, mint a Mount Everest tetején.

Sinabung-vulkán Indonézia

Ez a működő vulkán az indonéz Szumátra szigetén található. A kitörések itt nagyon gyakoriak, sokszor több ezer ember marad miatta fedél és megélhetés nélkül. A közeli településeket sokszor láva és hamu temeti be, ez történt 2010-ben, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is. Az utolsó kitörése a vulkánnak 2016. február 27-én volt. Ekkor mérgező vulkáni gázok, hamu és kövek halálos felhője lövellt 2500 méteres magasságig. Senki sem tudja, mi fog történni holnap…

Iha da Queimada Grande (Kígyó-sziget) – Brazília

Brazília partjaitól távol, rejtve bújik meg ez a sziget, amit sokszor neveznek a Föld legveszélyesebb helyének. Ennek oka pedig nagyon egyszerű: a sziget tele van a világ egyik legmérgesebb kígyójával, a lándzsakígyóval. Kutatók becslése szerint egy négyzetméterre 5 kígyó jut a szigeten. Rengeteg történet van olyan emberekről, akiket a kígyók pillanatok alatt halálra martak. A Kígyó-sziget világítótornya a halálesetek miatt ma már automatikusan működik, a brazil kormány pedig megtiltotta, hogy bárki is betegye ide a lábát.

Madidi Nemzeti Park – Bolívia

Első ránézésre festői hely, valójában azonban igen veszélyes. Hogy miért? Mert a világon itt a legveszélyesebb és legagresszívebb a fauna. A parkban élő bármely növényhez hozzáérve kiütések, szédülés, viszketés jelentkezik. Még a legkisebb sérülés is villámgyorsan megfertőződik itt trópusi parazitákkal.

Halál-völgy, Kamcsatka – Oroszország

Az Oroszország távol-keleti részén található Kamcsatka-félszigetnek is megvan a maga Halál-völgye, nem messze fekszik a Gejzírek völgyétől. A mérgező gázok magas koncentrációja itt minden élőlényre pusztító hatással van: a növények és állatok csak igen rövid ideig élnek, az ide érkező emberek hamar elkezdik rosszul érezni magukat, szédülni kezdenek, belázasodnak, dideregnek.

Bikini-atoll – Marshall-szigetek

Valahol távol az óceánban ez a sziget úgy fest, mint maga a Paradicsom. De a Bikini-atoll nukleáris kísérleti robbantások helyszíne volt, ennek következtében pedig a radioaktív hulladékok gyűjtőhelye. A lakókat kényszerítették otthonaik elhagyására, a környezet még ma is veszélyes az élő szervezetekre. Az itt mért rendkívül magas sugárzás rákot okozhat.

Elephant Kingdom, Chonburi – Thailföld

Az Elefánt Királyság egy krokodil farmon található, ahol a tulajdonostól a látogatók egy zárt kis tutajt bérelhetnek, amiről közelről megnézhetik és etethetik is a krokodilokat. A tutaj vékony deszkákból készült, és műanyag hordókon egyensúlyozik, háló veszi körbe. A látogatók horgászbotokat kapnak, amiről etethetik az állatokat. A botok végére húscafatokat tesznek, majd belógatják őket a krokodilok közé. A hüllők erre kiugrálnak a vízből, hogy elkapják a húst. Egyes turisták úgy szórakoznak a krokodilokkal, hogy belógatják a botot, majd elrántják előlük, hogy minél magasabbra ugráljanak az élelemért.

Afar-depresszió – Etiópia

Etiópia Afar régiójában található az Erta Ale-vulkán, a világ egyik legveszélyesebb vulkánja. Kisebb földrengések folyamatosan sújtják a vidéket, és mélyedéseket hoznak létre. Ennek oka, hogy az Erta Ale kráterében két láva tó is található. A bennük lévő láva mennyisége folyamatosan változik, ez okozza, hogy a földfelszín állandóan fel-le rázkódik.

Nátron-tó – Tanzánia

Földönkívüli tájnak látszik, de ez a szürreális kép valójában a tanzániai Nátron-tóról készült. Az alkáli só lerakódott a felszínén, ez pedig annyira veszélyes, hogy ha bármilyen élőlény kontaktusba kerül vele, az azonnal elpusztul. Nyilvánvalóan tilos fürdőzni a tóban, de a látványt sem lehet sokáig élvezni a tóból áradó hidrogén-szulfid szaga miatt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here