2018. szeptember 8-án egy új ökológiai projekt indult útjára, hogy véget vessen a Csendes-óceánban a szemét felhalmozódásának. Ha minden úgy alakul, ahogyan tervezték, 2040-re a szemétsziget teljesen eltűnik. Most erről a hihetetlen és igen fontos projektről tudhatsz meg többet.

Boyan Slat

Az ötlet egy holland fiatal, Boyan Slat fejében született meg, aki horvát bevándorlók gyermeke. Amikor 16 éves volt, Görögországban nyaralt és búvárkodott is. Meglepődött, hogy több műanyag hulladék úszkált a tengerben, mint hal. Ez annyira bántotta a fiatal fiút, hogy elkezdett azon ötletelni, hogyan tudná megszabadítani a bolygót a műanyag hulladékoktól.

2013-ban állt elő a The Ocean Cleanup elnevezésű projekt ötletével. Ekkor még csak 18 éves volt, és annak érdekében, hogy minden idejét a projekt megvalósításának szentelhesse, még egyetemi tanulmányait is abbahagyta, ahol repülőgépész mérnöknek tanult.

5 évnyi munka és elegendő pénz (20 millió dollár) összegyűjtése után végre elindulhatott a projekt.

A nagy óceántakarítás

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Ocean Cleanup (@theoceancleanup) által megosztott bejegyzés,


Boyan ötletének alapját egy hatalmas úszó cső adja, amit San Francisco partjainál helyeztek el. Havonta 5 tonna úszó szemetet fog összegyűjteni. A Wilsonnak elkeresztelt csövet a tengeri áramlatok és a szél fogja mozgatni a Csendes-óceánon, hogy össze tudja gyűjteni az 1 cm-nél nagyobb átmérőjű hulladékokat. A tervek szerint Wilson 2040-re felszámolja a csendes-óceáni szemétszigetet.

A cső által begyűjtött műanyag hulladékot 6 hetente egy csónak szállítja el oda, ahol újrahasznosítják és újabb termékeket gyártanak belőle.

A projekt 2018 szeptember 8-án kezdődött el, és remélhetőleg inspirálója lesz sok más ötletnek, melyekkel meg lehet majd tisztítani az óceánokat. De nem szabad elfelejteni, hogy egyetlen projekt sem lehet sikeres, ha mi nem változtatunk azon, ahogyan a bolygónkkal bánunk! Ha mindenki megteszi, amit tud, és nem hajítja el a szemetet mindenfelé, rövid idő alatt látványos változások következnek be a környezetünkben.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here