A wokot főként ázsiai ételek elkészítéshez használjuk. Különleges alakja megkönnyíti és meggyorsítja a sütést. A wok használatának különféle technikái vannak, ezeket követve a benne elkészített ételekből a legtöbbet hozhatjuk ki.

Számít a méret

Wok többféle méretben is kapható. Az otthoni főzéshez a legjobb a 40 cm átmérő alattit választani. Az ennél nagyobb edényeket már nehéz emelgetni és megforgatni benne az ételt.

Az első használat

Az új wokot fel kell avatni, azaz a legelső használat előtt a felületét be kell kenni olajjal, majd 10-15 percig a tűzön melegíteni. A lényeg, hogy az olaj mindenhol érje az edényt. A tűzről levéve hagyjuk hűlni kicsit, majd papírtörlővel törölgessük le a felesleges olajat. Erre a célra az egyik legjobb a mogyoróolaj, aminek magas a füstpontja, így nem fog megégni.

Előkészület fontossága

Mielőtt a wokot a tűzre tennénk, az összes hozzávalót készítsük elő. Vágjuk vékonyra a zöldségeket, készítsük a közelbe a fűszereket, mivel a wokot magas hőmérsékleten kell használni és elég egy pillanat, hogy minden odaégjen. Mielőtt a wokba dobnánk őket, a zöldségeket mindig szárítsuk meg, különben pépesek, puhák lesznek.

Nem mindegy, hogyan öntöd bele a folyadékot!

Bármilyen folyékony összetevőt használunk, legyen az húsleves alaplé, szójaszósz, bor, soha ne öntsük közvetlenül a wok aljába, mint ahogy tennénk azt egy hagyományos serpenyő esetében. A wok oldalára csurgassuk, majd forgassuk körbe az edényben. Ezzel intenzívebbé tehetjük az ízeket.

Többféle megoldás

A wokban szinte bármi lehetséges. Süthetünk, párolhatunk, piríthatunk, sőt, még füstölhetünk is benne! Bármelyik főzési technikát is választjuk, sose zsúfoljunk túl sok ételt a wokba, mert így lecsökken a hőmérséklet, ennek az edénynek pedig éppen a nagyon magas hőfok a lényege.

Rozsdásodik?

Ha rozsdásodik, akkor vagy nem olajoztuk be a legelső használat előtt vagy lemostuk róla a jótékony olajréteget. A rozsdát dörzsöljük le, amennyire csak tudjuk, hogy a fém tiszta legyen. Alaposan öblítsük ki, majd tegyük alacsony lángra a wokot, míg a benne lévő víz teljesen elpárolog. Mikor már száraz, de még nem forró, tegyünk bele olajat, hogy a rozsdás részeket is elfedje. Nem kell teletölteni az egész wokot olajjal, de legyen benne elég ahhoz, hogy ha megdöntjük, elérje az edény peremét is. Közben végig tartsuk melegen a wokot. Ha végeztünk, hagyjuk kihűlni, az olajat pedig később felhasználhatjuk még a sütéshez. Mosogatószert vagy szappant soha ne használjunk a wok megtisztításához!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét