A zellerszár manapság divatos csemege, de a nagyanyáink ételeiből soha nem hiányzó zellergyökeret sem szabadna mellőznünk. A gumó valódi tápanyag bomba, vitaminok, ásványi anyagok, esszenciális olajok tárháza, melyek igen jót tesznek a szervezetnek. Mindezek tetejében még sokféle betegség esetén is hasznunkra válhatnak.

A zellernek valójában tucatnyi pozitív hatása van egészségünkre. Javítja a májfunkciót, az emésztést, segít gyomorhurut és fekély esetén, csökkenti az ízületi fájdalmat, serkenti az anyagcserét, de még a látást is javítja. Ezenfelül rendelkezik fertőzésgátló, fájdalomcsillapító, hipoallergén tulajdonságokkal, gyorsítja a fogyást, így gyakorlatilag senkinek az étrendjéből nem szabadna, hogy kimaradjon, függetlenül az egészségi állapottól.

Magas fehérje- és vastartalom

A zeller mindkét tápanyagban dúskál. A fehérjével elősegíti a sejtek termelődését és javítja a kognitív funkciókat. A vas pedig a keringési rendszer számára nélkülözhetetlen és a betegségmegelőzésben is fontos szerepe van.

Immunerősítés

Sokszor vagy beteg? Akkor biztos, hogy jóval több zellert kell enned! Ez a zöldség ugyanis tele van C-vitaminnal, ami az egyik legfőbb tápanyag az immunrendszer számára. Segít legyőzni a baktériumokat, a fertőzéseket, de még a sebek is gyorsabban gyógyulnak tőle.

Javítja a szív egészségét

A benne lévő sok magnézium, kálium és folsav miatt a zeller nagyon szívbarát zöldség. Megelőzi a vérben a zsírlerakódások kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a szívrohamot és a stroke-ot.

Növeli az energiát

Egészséges szénhidrátokat tartalmaz, melyekkel növeli az energiát. Ugyanakkor, a vércukorszintet is kiegyensúlyozza, tehát a cukorbetegeknek is nagyszerű csemege.

Javítja a csontok egészségét

Magas kálcium tartalmának köszönhetőek a csontokra gyakorolt jótékony hatásai. A zeller azonban nem csak a csontok, de az izmok és egyéb szövetek szempontjából is előnyöket tartogat.

Hidratál

Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük, hogy szervezetünk vizet veszítsen, megtarthatjuk vele az elektroliteket, ezzel pedig a vese működését is támogathatjuk.

1 hozzászólás

  1. Kedves Kriszti! Pár sort megérne a zeller allergizáló, mérgező hatása. A társadalom 40%-a allergiás erre a csodára. Nagyanyáink is csak levesbe, megfőzve készítették. Lehet, hogy nem véletlenül. Az is érdekes, hogy annak idején negyedakkorák voltak ezek a gubók mint most. Olyan egy fej zeller, mintha káposzta lenne, pedig nem az.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét