A tündérmesék a szerelmet rózsaszín leányálomként festik le, éppen ezért kell a gyerekeket megtanítani arra, hogy milyen is valójában. Először is azt kell tudniuk, hogy a szerelem nem mindig csillogó páncélú lovagokról és a boldog örökkévalóságról szól. Arra is hívd fel a figyelmüket, hogy azok, akik bántják őket, nem szerelemből teszik ezt.
Most megtudhatod, melyek azok az alapvető dolgok, melyeket gyermekednek fontos megtanítani a szerelemről és a szeretetről.

Az erőszak nem szerelem

Mikor a gyerek sírva jön haza, mert az óvodában egy társa bántotta, ne mondd neki azt, hogy biztos azért történt, mert a másik szerelmes belé. Ha ezt hiteted el a gyerekkel, az fog benne rögzülni, hogy az erőszak a szerelem jele, ez pedig nem egészséges felfogás.

A szeretetet nemcsak kapni, de adni is kell

Könnyű abba a hibába esni, hogy rajongásig odavagy a gyerekedért és az összes figyelmedet és szeretetedet csak neki szenteled. De azt is meg kell tanítanod neki, hogy ennek a vonalnak nemcsak a fogadó végén kell állnia. Ha vágyik arra, hogy szeretetet kapjon, ahhoz neki is adnia kell másoknak.

Másokat szeretni nem jelenti azt, hogy saját magát kevésbé kellene szeretnie

A gyereknek meg kell tanulnia, hogy attól, hogy szeret valakit, még nem kell feláldoznia és háttérbe szorítania magát mások mögött. Kompromisszumokra természetesen minden emberi kapcsolatban szükség van, de azért, mert másokat szeret, ne szeresse önmagát kevésbé. A gyerekek ezt legjobban a szüleik kapcsolatának példáján tudják megtanulni.

A tisztelet elengedhetetlen a szerelemben

A gyerekeknek tudniuk kell, hogy a tisztelet és a szeretet kéz a kézben járnak. Tiszteletet kell kivívniuk és tiszteletet kell adniuk. Azt is mondd el nekik, hogy ők is tiszteletet érdemelnek, pont annyira, mint bárki más. A tisztelet nélküli szeretet nagyon mérgező dolog.

Szeretni saját magát a szeretet legfontosabb fajtája

A kicsiknek meg kell tanulniuk a különbséget az önzés és saját maguk szeretete között. Miközben nem szabad átgázolniuk másokon a saját önös céljaik miatt, háttérbe sem kell szorítaniuk a saját érdekeiket. Nem kell megváltozniuk csak azért, hogy másvalaki szeresse őket.

A szerelem néha nem tart örökké

A romantikus filmek alapján a gyermeked könnyen hiheti, hogy minden szerelem örök boldogsággal végződik. Az igazság ezzel szemben az, hogy a szerelem múlandó, és sokszor jobb szakítani és továbblépni. Fontos megértenie, hogy minden boldog pillanat, amit a szerelemben átélt, nem lesz elpazarolt idő attól, hogy véget ér a kapcsolat. Sokat tanulhat belőle, hogy a jövőben nagyobb eséllyel alakíthasson ki valóban örökre szóló kapcsolatot.

A sokáig tartó szerelem erőfeszítést igényel

A gyereknek már idejekorán meg kell tanulnia, hogy az olyan törékeny és mulandó dolgok, mint a szerelem, erőfeszítést igényelnek. Ha a másik fél megérdemli ezt és a kapcsolatba valóban mindent beletesznek, akkor nem lehetetlen, hogy a szerelem tényleg örökké tartson.

Előfordulhat, hogy akit szeret, az nem szereti őt viszont

Szülőként természetesen a legjobbat próbálod adni a gyermekednek, de vannak olyan dolgok, amik felett nincs hatalmunk. A gyereknek pedig tudnia kell, hogy az életben nem kaphat meg mindent, amit akar. Az egyoldalú szerelem igen fájdalmas, de meg kell tanulnia, hogyan engedje el és lépjen túl rajta. Az első ilyen tapasztalat kevésbé lesz traumatikus számára, ha már tudja, mire számíthat és hogy te ott vagy neki támaszként.

A szeretet jobb emberré tehet

A szeretetnek nagyon sok formája van, a gyereknek pedig meg kell értenie, hogy megérdemli azt a fajta szeretetet, ami őt jobb emberré tudja tenni. Magyarázd el neki, hogy a szerelem mennyire ösztönzőleg hathat mind egy szebb jövőre, mind a jobbá válásra nézve.

A szerelem nem csupán pillangókból és szivárványból áll

Azzal szemben, amit a mesék és a romantikus filmek sugallnak, a szerelem nem csak a jó dolgokról szól. A gyereknek készen kell állnia arra, hogy szembe tudjon majd nézni a szerelem kevésbé szép oldalával is. A való életben az esetek többségében a szerelemnek semmi köze nincs a tündérmesékhez.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Az erőszak nem szerelem című históriáról két osztálytársam jut eszembe.Kilenc évesek voltunk…..A fiúcska (nevezzük Lacinak) mindig belekötött Marikába. A szép hosszú szőke varkocsait is meghúzogatta időnként. Marika megtorlásként nyakon is vágta Lacikát. Aztán telt múlt az idő és egy pár lettek.Boldogan éltek, született egy leánykájuk. Sajnos Marikát nagyon korán elvitte egy gyógyíthatatlan betegség, pedig a férje a legjobb orvosokhoz hordta szeretett feleségét. A kislányuk a barátnőm munkatársa lett. Szomorúan mesélte a leányka, hogy az édesapját gyakran találja úgy hogy ül a felesége fényképe előtt és nézi. Soha nem nősült újra Mi volt ez ha nem szerelem holtodiglan holtáiglan????

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét