Dakota Johnson szeretetteljes környezetben nőtt fel, abban a szerencsés helyzetben, hogy biológiai szülei és nevelőapja, Antonio Banderas is jelen voltak az életében. Banderasnak jelentős szerepe volt abban, hogy Dakota megismerte a mozi világát. Bár szülei szakítottak, továbbra is baráti kapcsolatot ápolnak egymással, és Banderas fontos szereplő Dakota életében. Háláját is kifejezte felé, mikor “bónusz apukának” hívta a támogatásáért, amivel a karrierjében segítette sikerhez. A mostohaapa és mostohalánya közti mély tisztelet és ragaszkodás őszintén szívmelengető még a szkeptikusok számára is.

Az extra apuka: Paponio.

Dakota Johnson egyszer azzal fejezte ki háláját, hogy “bónusz apukának” nevezte Banderast, akit az egyik legmeghatározóbb embernek tart az életében. Édesanyja többször is férjhez ment, de nagyon szerencsés, hogy Banderas megérkezett az életébe, mikor megismerkedett Melanie Griffith-szel a Hárman párban című film forgatásán. Griffith-nek két gyermeke volt előző kapcsolataiból, Banderas pedig hamar a család része lett.

Banderas gyorsan beilleszkedett a családi dinamikába, és Johnson szerint az édesanyjuk iránti szeretete volt az, amivel hatott a gyerekekre is. Idővel már második apukájukként tekintettek rá, és Paponiónak nevezték a Papi és az Antonio keresztezéséből. Johnson a mostohaapjának köszönheti, hogy némi spanyol temperamentumot csempészett az egyébként stabil életükbe. Azonban azt is hangsúlyozta, hogy Banderas a fegyelmet is beleoltotta a gyerekekbe, ami az egyik legfőbb aspektusa volt a szülői szerepének.

1996-ban megszületett közös lányuk, Stella, így Banderas már háromgyermekes apuka lett. Ahogy Alexander és Dakota kamaszok lettek, elkezdték érvényesíteni függetlenségüket, de mostohaapjuk szigorúan kitartott a szülői szerepben. Banderas felismerte, hogy elsődleges feladata nem az, hogy a barátjuk legyen, hanem hogy biztonságot nyújtson számukra. A nyilvánosság előtt való megjelenés azonban újabb kihívást jelentett a család számára. Míg Melanie és Antonio kisebb gyermekei küzdöttek a figyelemmel, Dakota élvezte a reflektorfényt. Banderast pedig lenyűgözte nevelt lánya érettsége és bölcsessége.

Kézikönyv a filmek világához.

Banderas már korán felismerte a Dakotában rejlő színészi képességeket, és szerepet ajánlott neki a Tűzforró Alabama című filmben, amit 1999-ben rendezett. Bár a szerep csak néhány sorból állt, Dakota nagyon komolyan vette a feladatot, még színjátszás tanárt is kért maga mellé. Együtt dolgozni a forgatáson édesanyjával és nevelőapjával pozitív élmény volt Dakota számára, ugyanakkor kishúgára, Stellára is felügyelnie kellett, aki akkoriban még nagyon fiatal volt. Az egyetlen hátulütője a dolognak az volt, hogy egyensúlyt kellett találnia a színjátszás is húga gondozása között.

Tehetséget talán nem lehet örökölni, Dakota úgy véli, hogy bizonyos tulajdonságok igenis örökíthetők a családtagokon keresztül. Erejét és méltóságát nagyanyjának, humorérzékét pedig édesanyjának tulajdonítja. Biológiai apjától megtanulta a tisztelet értékét, nevelőapja pedig élénkséget és fényt csepegtetett az életébe.

Banderas ismertette meg vele a spanyol nyelvet, a flamencót, a jamónt, Johnson pedig napjaink egyik legnagyszerűbb színészének tartja őt. Ezt csak felnőttként tudta értékelni igazán, mikor elkezdte a saját karrierjét a filmiparban. Az egyik legfőbb dolog, ami lenyűgözte Johnsont a nevelőapjában, az az önfejlesztés iránti elkötelezettsége – sosem fárad bele abba, hogy jobbá váljon.

A legfontosabb pedig, hogy Banderas kitárta előtte a mozi csodálatos világának kapuját. Szeretettel emlegeti lányát, és úgy büszkélkedik a sikereivel, mintha a biológiai gyermeke lenne. Egyszer elmesélte, hogy a világot is bejárta Dakotával a vállán. Mikor Johnson ismertté vált, Banderas szakmailag értékelte a tehetségét, sokoldalú művészként jellemezte, akinek szüksége volt a megfelelő lehetőségre ahhoz, hogy megmutathassa képességeit.

A család most is összetart.

2014-ben, közel 20 évnyi házasság után Griffith és Banderas bejelentették válásukat. Sok más sztárpárral ellentétben békésen bonyolították le a különválást, és továbbra is elkötelezettek maradtak a család iránt. Rendszeresen találkoznak, hogy beszéljenek és közösen ünnepeljék a családi eseményeket. Banderas elmondta, hogy mikor a gyermekeire néz, tudja, hogy az együtt töltött évek nem voltak hiábavalók. Mikor exfeleségével kapcsolatos érzéseiről kérdezték egy vörös szőnyeges eseményen, Banderas hezitálás nélkül válaszolt: “Szeretni fogom ezt a nőt, míg meg nem halok.”

A válásuk nem volt hatással a színész és a gyerekek közti kapcsolatra. Azóta is rendszeresen találkoznak, együtt töltenek időt, és a fontos eseményeket is egy családként ünneplik. A díjátadó ceremóniákon pedig gyakran mondanak szívhez szóló beszédet egymás előtt tisztelegve.

2019-ben is volt egy ilyen alkalom, mikor Banderas elnyerte a Oscar-díjat a Fájdalom és dicsőség című filmben nyújtott alakításával. Dakota jelentette be őt a színpadon, Banderas pedig élt a lehetőséggel, hogy kifejezze szeretetét két lánya, köztük nevelt lánya iránt. A díjat nekik ajánlotta, kiemelve, mennyire értékelte, hogy Dakota Papinak hívja őt.

Banderas szerint Dakota virágzó karrierje miatt elfoglalt mostanság, ezért nehezen találnak időt egymásra. De minden elfoglaltságuk ellenére van egy esemény, amikor biztosan összegyűlnek: a karácsony. A családban régi hagyomány, hogy együtt töltik az ünnepet, és ezen a jövőben sem terveznek változtatni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét