Az üzletben vásároltok, mikor a gyerek elkezd hisztizni, hogy csokit és játékot akar. A “Hagyd abba a sírást!” nem segít, de a pénzt sem akarod pazarolni. Ez a helyzet valószínűleg minden szülőnek ismerős. De megoldás erre is van.
A következő tippeket anyukák és apukák osztották meg, hogy segítsenek a többi szülőnek egyszerűbbé tenni a gyereknevelést.

1. Tereld el a figyelmét egy kérdéssel

Felesleges megkérned arra, hogy hagyja abba a hisztit. Egyszerűen tereld el a figyelmét. Kérdezd meg tőle, milyen színű pulcsit vagy cipőt visel éppen. Mivel abban a pillanatban ez az utolsó dolog, ami a fejében jár, hirtelen elkezd a válaszra koncentrálni. A célodat elérted: a sírás abbamarad.

2. Ne azt mondd neki, mennyi idő van vissza

Egy gyerek számára nem világos, mit jelent, hogy még 5 vagy 10 percet kapott a játékra. Nem ismeri az időt és fogalma sincs arról, hogy a percek milyen gyorsan repülnek. Ahelyett, hogy percekben adnád meg a hátralévő időt, határozd meg az alapján, amit éppen csinál. Például ha focizik, még 5-ször rúghat labdába.

3. Először a saját arcodat töröld meg, utána a gyerekét

Ha nem akarja megtörölni a saját arcát, próbáld ki ezt a trükköt. Először csináld meg magadnak. A nonverbális kommunikáció segít megérteni a kicsinek, hogy mi történik. Lehet, hogy elsőre nem fog működni, de próbáld többször, és idővel a gyerek hagyni fogja, hogy megtöröld az arcát. Ugyanezt a trükköt vesd be fogmosásnál.

4. Mondd neki, hogy köszönöm és sajnálom

Ha a gyerek segíteni szeretne neked, ne utasítsd el. Mindenkinek szüksége van elismerő szavakra. Tanulj meg köszönetet mondani neki és bocsánatot kérni tőle. Ez a fajta viselkedés közelebb hoz titeket egymáshoz minden életkorban.

5. Adj neki zöldséget vacsora előtt

Nem minden gyerek jó evő, és nem mindegyik eszi meg a brokkolit a rántott csirke helyett. De van megoldás, hogy rábírd a gyereket, hogy megegye a zöldségeket és a gyümölcsöket is. Add neki vacsora előtt, hiszen ha éhes, szinte bármit megenne. A sárgarépát is meg fogja.

6. “Kinek a napja van ma?”

Ha 2-3, nagyjából egykorú gyereked van, nagy harcok folyhatnak a játékokért. Több szülő is javasolja, hogy minden héten ossz ki közöttük egy-egy napot. Ha valamin veszekszenek, csak tedd fel a kérdést: “Kinek a napja van ma?” Nem lesz több vita.

7. Gondold át, hogyan kérdezel

Gondolkodj, mielőtt kérdezel a gyerektől valamit. Bizonyos kérdésekre nehezen tud válaszolni. Jól kell megválogatnod a szavaidat, ha célt akarsz érni. Például ahelyett, hogy azt kérdeznéd, “Akarsz egy hotdogot vacsorára?”, inkább tedd fel úgy a kérdést: “Mit kérsz a hotdogodra?”

8. Adj neki választási lehetőséget

A gyerekek szeretik, ha dönthetnek valamiről. Ha indultok valahova, kérdezd meg, melyik ruhát szeretné felvenni. De szűkítsd le a válaszlehetőséget. Ne azt kérdezd, hogy melyiket, hanem, hogy ezt vagy azt.

De ne adj neki választási lehetőséget, ha nem választhat. Ne kérdezd meg tőle, hogy haza kellene-e menni, ha egyszer tudod, hogy mindenképpen indulsz.

9. “Vedd fel a listára!”

Nem jó érzés nemet mondani a gyerekednek még akkor sem, ha egy olyan játékról van szó, amiből már van neki vagy száz. Ezért ne is mondj nemet! Mondd neki, hogy vegye fel a listára, ezzel elkerülheted, hogy hisztizni kezdjen az üzletben.

10. Hagyd, hogy nézze, amikor elalszol

Mutass példát neki. Ha azt mondod neki, menjen lefeküdni, de te magad még mindig ott ülsz a tévé előtt vagy játszol a telefonodon, azzal csak összezavarod. Legalább tégy úgy, mintha elaludnál. Követni fogja a példádat. Csukd be a szemeidet, légy csendben, nyugodtan, és meg fogja tanulni, hogy neki is ezt kell tennie.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here