A sötétebb, napfénytől elzártabb helyeket sem kell üresen hagynod a kertben! Színessé varázsolhatod őket számos olyan növénnyel, melyek kifejezetten árnyékkedvelők. Mikor virágzanak, ezek fogják felderíteni kerted sötét zugait!

A legfontosabb, hogy a megfelelő helyre a megfelelő növényt ültesd, hiszen az árnyéknak is több fokozata van. Néhány napig figyeld meg a területet, ahova ültetni szeretnél, hogy a nap egyes szakaszaiban mennyi fény éri. Teljesen árnyékos részről akkor beszélünk, ha soha nem éri nap, részben árnyékos területeket pedig napi 3-4 órában ér a napfény. Sok alapvetően napkedvelő növény is elvisel egy kis árnyékot és ugyanez igaz fordítva is, az árnyékkedvelő fajták sem bánnak némi napsütést, főként reggel.

1. Tölgylevelű hortenzia

A nagy, sűrű virágokat hozó bokor egész szezonban virágzik, még ősszel is. Legtöbb fajtájuk elbír egy kevés napsütést, ha az nem a legforróbb délutáni sugarakból érkezik. Törpe fajtái virágcserépben is jól megélnek. Nagyon szép határvonalat képezhetünk velük az erdős és gyepes területek között.

2. Begónia

Ezek az élénk színű, kevés törődést igénylő fajták egészen a kemény fagyokig virágoznak anélkül, hogy az elnyílt virágokat csipegetni kellene róluk. Gyönyörű színekben léteznek, a rózsaszín, a vörös, a lazac és a narancs minden árnyalatát felölelik. Egyes fajtái mutatós lombozattá fejlődnek. A begóniák nagyon jól nevelhetők földben és cserépben is.

3. Páfrány

Ezek a törékenynek látszó növények jóval többet bírnak, mint hinnénk. Jól tűrik a hideget és kifejezetten imádják az árnyékos helyeket. Egyes fajtáik több nedvességet igényelnek, míg mások inkább a száraz talajt kedvelik. A páfrányok kicsit sem egyhangú, unalmas növények, színes változatokban is léteznek.

4. Bletilla

A bletilla a jácintok egyik fajtája, egzotikus kinézetű növény, mely kora tavasszal hozza fehér, rózsaszín vagy lila színű virágait, melyek 6 héten át is pompáznak. A melegebb időt kedveli, télre jobb, ha bevisszük a lakásba.

5. Tűzgyöngyvirág

Fodros leveleivel és színes lombjával nagyon szép kiegészítője minden árnyékkal borított kertnek. Évelő növény, mely tavasztól nyár közepéig hoz virágokat. Némi napfényt elvisel, de legszebb színét teljes árnyékban hozza.

6. Caladium

A nagy, szív alakú leveleket hozó növény színes mintáival teszi élénkebbé az árnyékos helyeket. Alapvetően trópusi fajta, ezért jobb cserépbe ültetni és bent teleltetni.

7. Püspöksüveg

A bájos, évelő növény virágai kora tavasszal jelennek meg. A hideget elviselik, de fontos számukra, hogy a talajuk ne legyen felzavarva, ezért jobb, ha járdáktól, utaktól távolabb helyezzük el őket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét