A történelem során emberek és állatok között rendkívül szoros kötelék alakult ki. Gondoljunk csak arra, milyen szoros kötelék van ember és háziállat között – néha olyan szoros, hogy elválni sem tudnak egymástól. Ez az erős kapcsolat azonban nemcsak a háziállatokra, hanem valamennyi állatra igaz, felfedi a szeretet és a barátság igazi lényegét. Néhány órával azután, hogy az állatkerti gondozó elhunyt, az általa gondozott zsiráf is követte őt.

2023. november 26-án a szkopjei állatkert dolgozóira szomorú nap köszöntött, mivel 44 éves gondozójuk, Riste Trajkovski, aki a zsiráfokról gondoskodott, elhunyt. Az a különleges hozzáállás, amivel gondozta ezeket az egzotikus állatokat, nemcsak Szkopjéban, de az egész világon inspirálta az embereket. Halálát még szomorúbbá teszi, hogy nem tudni, mi okozta.

A tragikus nap azonban itt sajnos még nem ért véget. Néhány órával később az állatkert utolsó zsiráfja, a 10 éves Floppy szintén elhunyt. Az állatkert dolgozói próbáltak mindent megtenni, hogy megmentsék Floppyt, de erőfeszítéseik hiábavalónak bizonyultak.

Riste Trajkovski és az utolsó zsiráf, Floppy elvesztése nemcsak az állatkert, de az egész közösség számára nagy veszteség. Trajkovski mindig is úgy bánt az állatokkal, hogy azzal példát mutatott az egész világnak. Az ő és az utolsó zsiráf elvesztése rávilágít azokra a kihívásokra, melyekkel az állatkertek világszerte szembesülnek a különböző fajok megőrzése terén. A szkopjei állatkert most nehéz helyzetbe került, de igyekeznek újjáépíteni Trajkovski örökségét, és az ő szellemében gondoskodni a megmaradt állatokról is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét