Egy szülő szeretete nem ismer határokat, de jószívűségük nem mindig egyezik a szükségleteinkkel. A következő történetet egy olyan nő osztotta meg, aki az anyósáék elképesztően nagylelkű gesztusa miatt került dilemmába, attól tartva, hogy ez kihívást jelenthet majd férjével való kapcsolatában.

A férjem, Steve és én is 24 évesek vagyunk. Boldog házasságban élünk 2 hónapja. Ugyanabban a kellemes kis lakásban lakunk, amit már 3 éve bérlünk.

Steve szülei nagyon jól állnak anyagilag, és nemrég felajánlották, hogy vesznek nekünk egy házat. Izgatottnak kellene lennem, hiszen ez nagyon jól hangzik, de a valóság egészen más. Tudom, hogy ennek szörnyű következményei lennének a Steve-vel közös életünkre.

A ház az ő környékükön van. Bár nincs gondom azzal, ha közel lakunk hozzájuk, Steve anyjával, Carrie-vel vannak fenntartásaim.

Megvan benne a hajlam, hogy beleszóljon az életünkbe, már akkor elkezdte magát bevonni a magánügyeinkbe, mikor az esküvőt szerveztük.

Ilyen közel élni Carrie-hez azt jelentené, hogy naponta találkoznánk vele, főleg, hogy ő venné nekünk a házat.

Az anyósom nemrég egy másik vita közben azt mondta: “Én vagyok az anyja és hogy megnősült, az még nem jelenti azt, hogy mostantól nincs beleszólásom az életébe.” Ekkor elkezdtem aggódni a függetlenségünk és a magánéletünk miatt.

Steve nagyon jó lehetőségnek látja az ajánlatot, hiszen így nem az albérletre menne el a pénzünk, hanem tudnánk félretenni.

Én viszont úgy érzem, ez az ajánlat egy csapda, Steve pedig ez nem hajlandó belátni.

Bármilyen tanácsnak örülnék.

Beszélj nyíltan a férjeddel.

Légy őszinte a férjeddel. Beszélj az aggodalmaidról, az érzéseidről a házvásárlással kapcsolatban. Hangsúlyozd, hogy a legfontosabb, hogy megmaradjon az önállóságotok és a magánéletetek.

Hozz fel konkrét példákat, mint az esküvő szervezését, hogy Steve tisztábban lásson. Kulcsfontosságú, hogy egy véleményen legyetek, mielőtt döntést hoztok.

Biztosítsd a személyes teretek és a magánéletetek sértetlenségét.

A férjeddel együtt szabjatok konkrét határokat az anyjának. Ha közelebb laktok hozzájuk, egyszerűbbek a látogatások, de fontos megszabni a határokat az életetekbe való beavatkozás tekintetében.

Beszéljétek át a magánéletetek védelmét, a döntéshozatallal kapcsolatos elvárásokat és azt, hogy mennyire akarjátok ezekbe bevonni Carrie-t. Ha egységes álláspontot képviseltek, akkor ti tudjátok majd irányítani az életeteket, miközben élvezitek a család közelségének előnyeit is.

Keressetek kompromisszumot, vagy forduljatok szakemberhez.

Gondoljátok át az alternatív lehetőségeket is, melyekkel megőrizhetitek a függetlenségeteket, és pénzt is tudtok félretenni. Kereshetnétek házat ugyanabban a városban, de nem közvetlenül az anyósodék közelében. Ez anyagi szempontból és a személyes tér szempontjából is kompromisszumos megoldás lenne.

Egy pénzügyi tanácsadó szintén szolgálhat praktikus tanácsokkal a házvásárlás előnyeivel és hátrányaival kapcsolatban, így megfontoltabban tudtok meghozni egy ilyen hosszú távra szóló döntést.

Nézzétek meg a kiszemelt házat.

Mielőtt végső döntést hoztok, ismerjétek meg a környéket. Töltsetek ott időt, próbáljátok megismerni a közösséget, és nézzétek meg, valójában mennyire van közel az anyósodék háza.

Így tisztábban láthatjátok, milyen hatással lenne ez a mindennapi életetekre. Ez vagy enyhíteni fogja az aggályaitokat, vagy megerősít abban, hogy a tervet még alaposan át kell beszélni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét