Tudjuk, hogy az ecet igen sokoldalú, és nem csak a főzésben, de a háztartás szinte minden területén nagy hasznát vehetjük. Hamar nélkülözhetetlenné válik a háziasszony számára, ha egyszer kipróbálja, mi mindenre képes. Bár az üzletek polcai tele vannak pakolva mindenféle tisztítószerrel és háztartási termékkel, az ecetet hatékonyságában – és árában – sem tudja egyik sem lekörözni! Megmutatjuk, mennyiféleképpen hasznosíthatod a lakásban!

1. Beszáradt foltok tisztításához

Ha egy régebbi foltot szeretnél kitisztítani, keverj össze 1 evőkanál ecetet és 1 evőkanál mosogatószert 2 bögre meleg vízben. Ezzel a keverékkel hamar felülkerekedsz a foltokon, még akkor is, ha beszáradt kávé vagy bor foltról van szó.

2. Szélvédő jegesedésének megelőzésére

Ha ecetes vízzel mosod le az autód szélvédőjét, még a dermesztő hidegben sem fog lefagyni. A vizet és az ecetet 1:3 arányban keverd össze, majd mosd le vele az üvegfelületet!

3. Penész ellen

A tiszta ecet hatékony fegyver a penészgomba ellen. Töményen használd, egy szórófejes flakonból spricceld az érintett részre, majd egy durva szivaccsal dörzsöld át. Hagyd megszáradni! Sokkal biztonságosabb és hatékonyabb módszer, mintha bolti penészirtót használnál.

4. Baktériumok ellen

Az ecet nagyszerű fertőtlenítő. 1:1 arányban keverd össze vízzel és tisztítsd meg vele a konyhai és fürdőszobai felületeket. A házilag készített antimikrobiális tisztítószerednek mindenütt hasznát veheted a lakásban!

5. Ruhák fertőtlenítéséhez

Nem csak felületeken használhatod az ecetet, ha a kórokozókat szeretnéd elpusztítani. A ruhákat is fertőtlenítheted vele, ha ezzel mosod át a ruhákat. Ilyenkor mosószert és öblítőt egyáltalán ne használj!

6. Akvárium vízének tisztításához

Az akváriumban a víz hamar opálossá válik az üledékektől. Készíts ecetből és vízből gyenge keveréket és spricceld be vele gyakran az akvárium falát. Hagyd magától megszáradni, majd sima vízzel mosd le.

7. Sütő tisztításához

Az ecetes víz a sütő ragacsos zsírfoltjai ellen is megoldást jelent. Nem csak könnyen eltávolíthatod vele a meglévő foltokat, de azt is megelőzheted, hogy a zsír makacsul ráragadjon a sütőre.

2 hozzászólás

    • Kedves Tamás!
      A mosogatószerek közel vagy pontosan bőrsemleges, 5.5 pH értékűek, ami azt jelenti, hogy nem hogy lúgos, de enyhén még savas is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét