Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az artériák elzáródása csak az időseket fenyegetheti. De gyakran már a 20-as éveinkben is vannak lerakódások az erekben. Emiatt sokan már csak akkor észlelik a bajt, mikor túl késő. Nagyon fontos, hogy ismerd az artériák elzáródásának korai jeleit, hogy időben fel tudd keresni az orvost!
Most a leggyakoribb tüneteket, valamint a rizikófaktorokat ismerheted meg, hogy tudj változtatni mindennapos szokásaidon az egészséged érdekében!

1. Fájdalom a vádliban, a combokban, a csípőben

A mozgás, pl. gyaloglás közben érzett fájdalom is jele lehet az artériák elzáródásának. Ilyenkor a végtagok nem jutnak elegendő vérhez. Tünetként jelentkezhet izomfájdalom vagy izomgörcs a lábakban vagy a karokban. A fájdalom ott jelentkezik, ahol az elzáródás vagy érszűkület kialakult.

2. Mellkasi fájdalom

Oka, hogy kevés vér jut a szívbe. Ilyenkor feszülést, zsibbadást, nyomást vagy égő érzést tapasztalhatsz. Pihenés közben ezek a tünetek ritkán jelentkeznek, mivel az érzelmi vagy fizikai megterhelés fokozza őket. Egyes esetekben az elzáródás olyan súlyos lehet, hogy a mellkasi fájdalom szívrohamot is jelezhet.

3. A látás ideiglenes elvesztése az egyik szemnél

A nyaki verőerek látják el vérrel az agyat és a szemet. Ha ezek az erek elzáródnak, homályos látás vagy a látás átmeneti elvesztése léphet fel az azonos oldalon. A teljes elzáródás stroke-ot okoz, ezért nagyon fontos figyelni erre a tünetre.

4. Derékfájás

Komoly tünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Amikor a derékban csökken a véráramlás, a gerinccsigolyák közti lemezek törékennyé válnak. Ennek a következménye pedig fájdalmas idegbecsípődés. Ez általában az első tünete az elzáródott artériáknak. Egy tanulmány szerint a fejlett országokban élő emberek 10%-ánál a 20-as éveikben már megfigyelhetők elzáródások a hasi aortában.

5. Légszomj

Ez a tünet akkor jelentkezik, mikor a koszorúér károsodik vagy meggyengül. Ilyenkor a szív nem tud annyi vért pumpálni, amennyire a testnek szüksége lenne. Egy kutatás szerint a legtöbben nem veszik komolyan a légszomjat, pedig időnként súlyos szívkoszorúér betegséget jelezhet, amit kezelni kell.

6. Hideg kezek és lábak

A perifériás artériás betegség okozza ezt a tünetet, mikor a beszűkült erek miatt csökken a végtagokban a vérkeringés. A lábfejen a sérülések lassú gyógyulása és a pulzus gyengülése szintén jelezheti, hogy ideje felkeresni az orvost. A perifériás artériás betegség megléte kiterjedt artériás betegség fennállását is sejteti, ami érintheti az agyat vagy a szívet, és szívrohamot, stroke-ot okozhat.

7. Fáradtság és szédülés

Nem gyakori, hogy a fáradtság jelzi a szívkoszorúér betegséget, de előfordulhat. Ez a tünet a gyengülő vérkeringés miatt lecsökkent oxigénszint miatt jelentkezhet. Főként nőknél fordul elő.

Mi növeli az artériák elzáródásának kockázatát?

  • Egészségtelen koleszterinszint, mikor magas a rossz és alacsony a jó koleszterin mennyisége a vérben.
  • Magas vérnyomás. Az egészséges vérnyomás értéke nem haladhatja meg a 140/90 mmHg-t.
  • Dohányzás. Károsítja és szűkíti az ereket, növeli a koleszterinszintet és a vérnyomást. Megakadályozza, hogy az oxigén eljusson a test szöveteibe.
  • Elhízás vagy túlsúly. 25-29,9 közötti testtömeg-index esetén már túlsúlyról beszélünk, efölött pedig elhízásról.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét