Katalin walesi hercegné nemrég online trolloktól kapott kritikát, miután a brit Vogue közölt róla egy fotót. A trollok a kinézetét kritizálták, az öregedés jeleit tették szóvá neki. Azonban sokan a védelmére keltek, dicsérték, amiért a méltóságteljes öregedést választja, és szembeszálltak az “öregedés ellenes” trollokkal.

Sokan becsülik a hitelességét.

Az egyik kommentelő ezt írta: “40 évesen nem öreg. A stressz nyilvánvalóan meglátszik az arcán.” Ezzel felhívta a figyelmet az életkor szubjektív természetére és arra, hogy a stressz milyen hatással van a külsőre. Ez a komment fontos szempontot vet fel a nőkkel szemben támasztott társadalmi elvárások kapcsán – különösen azoknál, akik a nyilvánosság előtt élnek –, hogy dacoljanak a természetes öregedéssel.

Másvalaki megjegyezte: “Ha egy ilyen korú férfiról lenne szó, senki nem jegyezné meg, hogy milyen öregnek néz ki” – rámutatva ezzel a nők és férfiak között fennálló kettős mércére az öregedés terén.

Egy empatikus hozzászóló így érvelt: “Valahányszor egy 40 év feletti nőről posztolnak fotót, mindenki azon csámcsog, hogy öreg és csúnya. Így néznek ki a nők ebben a korban nevetséges filterek nélkül. Ne fokozzátok tovább ezt a dolgot” – utalva ezzel arra a nyomásra, ami a nőkre nehezedik az irreális szépségideálok és a negatív kritikák miatt.

“Üdítő látni valakit, aki méltósággal öregszik. Ő természetes és nem csupa plasztik” – dicsérte Katalin külsejét valaki, amiért ellenállt a beavatkozásoknak, és nem hajlandó engedni annak a társadalmi nyomásnak, ami sokakat a plasztikai műtétek felé terel.

“Szerintem remekül néz ki. A fotó egy szomorú eseményen készült róla” – vette védelmébe a hercegnőt egy másik kommentelő, felismerve, hogy egy elkapott pillanat nem feltétlenül mutatja a teljes valóságot.

A kritikák kemények voltak.

A kritizálók azonban más szemszögből nézték a dolgot, leginkább felnagyították a tökéletlenségeket: “Meg kell mondanom, fáradtnak és nem túl boldognak látszik.”

Érkezett egy kíméletlen kérdés is: “Miért néz ki ennyire öregnek?” Ez a megjegyzés a társadalmi elfogultságot tükrözi, ami megköveteli a nőktől, hogy dacoljanak a természetes öregedéssel és fenntartsák a fiatalság elérhetetlen színvonalát.

“Idősebbnek látszik a koránál. Jó bőrápolási rutinra lenne szüksége” – írta másvalaki, tükrözve a társadalom szakadatlan nyomását a tökéletes kinézet felé, és elvárva azt, hogy a nők szigorú szépségápolási kezeléseket végezzenek.

Az egyik legkeményebb kritika így szólt: “Egyértelmű, hogy nagyon boldogtalan.” Ez az egyetlen fotó alapján hozott ítélet felhívja a figyelmet arra a veszélyre, hogy egy ember életét egyetlen pillanat alapján értelmezzük és ítéljük meg.

Nem ez az első alkalom, hogy a hercegnőt a kora miatt bántják.

Nem most fordul elő először, hogy a trollok a kinézete miatt bírálják Katalint. Korábban is érkeztek már megjegyzések az öregedésével és a külsejével kapcsolatban. Ám a rajongói rögtön a védelmére sietnek, és hangsúlyozzák, hogy a természetes öregedés kellene hogy legyen a szépség mércéje.

Szerencsére egyre inkább másként állunk az öregedéshez.

A nyilvánosság reakciója a trollok kritikáira rámutat arra, hogy egyre szélesedik a társadalmi párbeszéd a szépségideálokról, az öregedésről és a közszereplőkhöz való hozzáállásról. Felhívja a figyelmet az irreális szépségideálok megkérdőjelezésére, és arra, hogy milyen fontos a természetes öregedést az élet velejárójaként elfogadnunk.

Hogy Kate Middleton mellett ennyien kiállnak, azt tükrözi, hogy a szépségideálokkal kapcsolatos hozzáállás a társadalomban fokozatosan változik. Emlékeztet arra, hogy az embereket nem az életszerűtlen elvárások alapján kell értékelni, hanem dicsérni kell, ha a természetes öregedést választják.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét