Biztos te is hallottál már történeteket olyanokról, akik egyetlen éjszaka alatt megőszültek. Ilyen volt például az angol ügyvéd, Sir Thomas More is, akinek haja a kivégzés előtti éjszaka teljesen kifehéredett. Bár a tudósok nem biztatnak arra, hogy az ilyen történeteket fenntartások nélkül elhiggyük, annyi biztos, hogy az ősz hajjal kapcsolatban még sok minden van, amit nem ismerünk és nem értünk pontosan.
Átnéztük az őszülés visszafordításával kapcsolatos tanulmányokat, és szeretnénk megosztani, hogy mit találtunk.

1. Egyes emberek korábban őszülnek, mint mások.

A bőrszínünket és a hajunk színét is a melanin nevű anyag határozza meg. Idővel a hajszálakból kihalnak a pigmentsejtek, ekkor kezdünk őszülni. A tanulmány szerint ez a folyamat a kaukázusi rasszba tartozó embereknél általában a 30-as éveik közepén kezdődik. Az ázsiaiaknál a 30-as éveik végén, míg az afrikaiak esetében csak a 40-es éveik közepén jelennek meg az első ősz hajszálak.

Ettől függetlenül nálad előbb és később is elkezdődhet az őszülés, hiszen ezt nagyban befolyásolják a gének is, főként az IRF4, ami szabályozza a melanin termelődését és raktározását.

2. Új megállapításaik is voltak.

Egy friss tanulmány bizonyította végre, amit sokan már korábban is sejtettek: a stressz is okozhat idő előtti őszülést. A tudósok megmérték az önkéntesek hajában a fehérjék mennyiségét, és arra jöttek rá, hogy a pszichés stressz kihat a mitokondriumokra (amelyek a sejtek energiaellátását biztosítják). De a vegetáriánus étrendnek is lehet ilyen hatása, a B12-vitamin-hiány is járhat ezzel, és bizonyos betegségek esetén is előfordulhat (például a vitiligo).

3. A jó hír, hogy az őszülés visszafordítható.

A tanulmány arra is fényt derített, hogy az őszülés a stressz csökkentésével visszafordítható. Az egyik önkéntesnél megfigyelték, hogy részben visszatért az eredeti hajszíne csupán attól, hogy elutazott vakációzni. Persze ennek a módszernek azért vannak korlátai. Azoknál nem működik, akiknek már évek óta ősz a hajuk.

4. Vannak házi módszerek, amiket érdemes kipróbálnod.

Ha festés nélkül szeretnéd megőrizni az eredeti hajszínedet, fontos, hogy elegendő vitamint (a legfontosabbak az A-, B12-, E- és D-vitamin) és ásványi anyagot (például cinket, vasat) fogyassz. De jól is kell bánnod a hajaddal (kerüld a sok napfényt, a vegyi anyagokat tartalmazó samponokat stb.)

Néhány ilyen módszer:

  • Tégy a hajtövekre kókuszzsírt, majd oszlasd el a haj teljes hosszán, és hagyd fenn egy éjszakára, mielőtt reggel hajat mosnál.
  • Keverj össze 1 teáskanál friss gyömbért 1 evőkanál mézzel, és ezt fogyaszd.
  • Mindennap igyál meg körülbelül 2,5 deci sárgarépalevet.
  • Egyforma mennyiségben keverj össze citromlevet, amlalevet és mandulaolajat. Vidd fel a hajadra és a fejbőrödre naponta 2-szer, 3 hónapon át.

5. Az őszülésben egyébként nincs semmi rossz.

Tudjuk, hogy a testünket úgy kell elfogadni, ahogyan van. Az őszülő hajunkkal is meg kell tanulnunk együtt élni. Fogjuk fel úgy, hogy ez a bölcsesség és az érettség jele, egyébként pedig egyre nagyobb divat. Íme néhány híresség, aki büszkén vállalja az ősz haját:

Meryl Streep

Salma Hayek

Helen Mirren

Gwyneth Paltrow

Jamie Lee Curtis

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here