2017-ben a médiában arról számoltak be, hogy a tudósok megalkották a BioBag elnevezésű, mesterséges anyaméhet, amelyben először bárányt neveltek. Csak idő kérdése volt, hogy az eszközt mikor fogják alkalmazni embereknél is.
A közelmúltban az EctoLife nevű, mesterséges anyaméh ötlete mutatta meg, hogy milyen lehet a szülés a jövőben.

A WHO szerint világszerte a szaporodóképes korú párok 15%-át érinti a meddőség. Az Egyesült Államokban az ebbe a korosztályba tartozó férfiak 9, a nők 11%-a tapasztal meddőségi problémákkal. Ilyen körülmények között az EctoLife döntő fontosságú lehet azoknak, akik küzdenek a gyermekáldásért.

Létrehozója, Hashem Al-Ghaili szerint az eszköz segítségével örökre búcsút mondhatunk a vetéléseknek, a koraszüléseknek, a császármetszésnek, nem beszélve az egyéb kockázatokról és komplikációkról, amelyek a nőket a várandósság alatt és után veszélyeztetik. Semmelweis után most jöhet el a második korszak, hogy ezrek életét menthetik meg.

Az EctoLife maga egy hatalmas létesítmény, amelyben 75 korszerű laboratórium található. Ezeket megújuló energiaforrások működtetik. A laboratóriumok mindegyike 400 kapszula befogadására alkalmas, amely pontosan másolja az anyaméh funkcióit és körülményeit.

Bármilyen betegség vagy hirtelen változás esélye gyakorlatilag megszűnik a steril kapszulákban. A bennük található szenzorok a nap minden percében monitorozzák a baba életfunkcióit. A mesterséges intelligencián alapuló rendszer azonnal kiszűri a lehetséges rendellenességeket, és rögtön jelzi azokat.

Ez egy rendkívül új dolog lehet a jövő szülői számára. Videójában Hashem Al-Ghaili azt sugallta, hogy a leendő szülők okostelefonjaikon keresztül figyelhetik a baba fejlődését. Egy applikáció segítségével magas felbontású, élő felvételeket láthatnak, amiket aztán meg is oszthatnak majd másokkal.

Mint ismeretes, a babák az anyaméhben is tanulják az anyanyelvüket. Ezért Al-Ghaili szerint célszerű volna beépített hangszóróval felszerelni a kapszulákat, hogy a szülők zenéket játszhassanak le a babának, vagy akár maguk is énekelhessenek neki, hogy megszokja a hangjukat még a születés előtt.

Egy másik jó dolog ebben a sci-fit idéző eljárásban, hogy a szülési fájdalomtól sem kell tartani. Az EctoLife biztonságos és fájdalommentes megoldást jelent a szülésre, ami egyetlen gomb megnyomásával történik, így a szülők ennek is részesei lehetnek.

A kapszulák nem fognak sok energiát fogyasztani, az akkumulátorok pedig lehetővé teszik majd, hogy a babák a szüleik otthonában szülessenek meg. Tehetik ezt olyan nyugalomban és biztonságban, amire szükségük van abban a pillanatban.

Az ötlet ma még a kísérletezés fázisában van. A jövőben pedig nemcsak a technikai kihívásokkal, de az etikai fenntartásokkal is meg kell majd küzdeniük az EctoLife kitalálóinak. De ne feledjük, a múltban rengeteg hasznos találmány extrém ötletekből született.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét