Mikor azt látod, hogy a növény leveleinek vége elkezd barnulni – legyen az kültéren vagy beltéren tartott növény –, biztos lehetsz benne, hogy valami probléma van. Ha ilyenkor nem lépsz időben vagy éppen a rossz módszert választod a kezelésre, végleges kárt tehetsz a növényedben. Azonban nem kell tőle feltétlenül búcsút venned! Az alábbi tippek segítségével megmentheted a növény életét!

Miért barnulnak a levélcsúcsok?

A növények a szöveteiken keresztül nap mint nap használnak fel és veszítenek vizet. A levél végeinek barnulása akkor következik be, amikor az elveszített vizet a növénynek nem sikerült pótolnia valamilyen okból. A víz a gyökérzetből kiindulva szívódik fel és legutoljára éri el a levélcsúcsokat. Ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű víz, a levél végeinek már nem jut nedvesség.

Ennek oka az is lehet, hogy a gyökeret valami gátolja abban, hogy felszívja a vizet és onnan továbbítsa a levelekhez. A túlöntözés, a szárazság vagy a túl sok tápoldat is előidézheti ezt.
Egyes tényezők ugyan különbözőek lehetnek a szabadban tartott és a lakásban nevelt növények esetében, az alapvető kiváltó okok mégis azonosak. A barna levélvégek a szövet elhalását jelentik, amiket újjáéleszteni ugyan nem lehet, de a növény többi részének egészsége még megóvható.

Így kezeld a problémát.

Bár a barna levélvégek láttán először arra gondolhatunk, biztosan a szárazság gyötri a növényt, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni! Lehet, hogy a víz az utolsó dolog, amire ebben a helyzetben a növénynek szüksége van. Keressük meg inkább a probléma gyökerét!

1. Ellenőrizd a gyökereket.

Ha sikerül megnézni a gyökereket, talán a megoldáshoz is közelebb kerülünk. Cserepes növényeknél ez jóval egyszerűbb művelet, mint szabadban tartottaknál, de ott is megoldható. És érdemes is vele foglalatoskodni, hiszen ez jelentheti a kezelés kulcsát.

A barna levelű növény kaspóját lassan döntsd oldalra és próbáld meg kiemelni. Ha a kertedben van elültetve, ne ásd ki az egészet, csak egy helyen kezdd el kiásni a földet a gyökérzetről. 15-30 cm mélyre áss le, hogy bepillantást nyerhess, mi történik a felszín alatt. Nagyobb méretű növényeknél több lyukra is szükség van, hogy a gyökérzetet több oldalról is meg lehessen vizsgálni, vajon a probléma lokális csupán vagy körbefonja a gyökereket.

2. Vizsgáld meg a talajt és annak vízelvezetését.

Akár kint, akár bent van a növényed, talajának hűvösnek és viszonylag nedvesnek kell lennie. Ha a gyökerek vízben állnak, elrothadnak és képtelenek lesznek feladatukat ellátni, azaz nem tudnak sem nedvességet, sem tápanyagot továbbítani a növény távolabbi részeibe. Ennek első jele a levelek végének barnulása. Mikor kihúzod a növényt a cserépből, látni fogod, hogy a gyökerei mennyire nedvesek. Ha túlzottan, akkor gondoskodj a jobb vízelvezetésről és kevesebb vízzel locsold a növényt.
Ellenkező esetben azt tapasztalhatod, hogy a növényt kihúzva a kaspóból, a talaj morzsálódik, darabokra hullik. Ez annak a jele, hogy a virág földje túlzottan száraz. A gyökér elszáradt részeit csipkedd le és visszahelyezéskor a gyökereket a föld segítségével nyomkodd a kaspó oldalához, hogy minél több vizet tudjanak megtartani.

3. Figyelj a só- és tápoldat lerakódásokra.

A növény leveleinek végei akkor is bebarnulhatnak, ha túl sokat tápoldatoztad őket vagy túl sok a sólerakódás a földjében. Ha ezt tapasztalod, bőséges mennyiségű vízzel mosd át a virágföldet, hogy a só ki tudjon oldódni belőle. Tedd a kaspót a mosogatóba és annyi vizet engedj rá, hogy az teljesen átjárja a földet. A műveletet többször is ismételd meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét