Mindennel együtt, amit élete során elért, Betty White valódi nemzeti kincs volt Amerika számára. Képes volt 8 évtizeden át megmaradni a filmiparban, mindenki szeretetét el tudta nyerni, igazi ikon volt még az idősebb éveiben is. De sajnos hiába kívántuk, hogy örökké éljen, néhány héttel a 100. születésnapja előtt örökre lehunyta a szemét.
Az ő életére emlékezünk vissza.

1. Betty White élő legenda volt.

1922-ben született, azaz átélt olyan nagy történelmi eseményeket, mint például a II. világháború. Vicces tény, hogy idősebb volt a szeletelt kenyérnél, amit csak 1928-ban kezdtek árulni.

Pályafutása 1939-ben kezdődött, mikor egy kísérleti tévéadásban táncolt a középiskolai ballagási ruhájában.

Ezzel meg is hódította Amerikát, és Hollywood új kedvence lett. Tudott táncolni, énekelni, játszani, sőt, még humora is volt, ezért örömmel hívták meg vicces showműsorokba.

2. Az egyik legelső televíziós sztár volt, valamint a legelső nő, aki országos műsort készített.

Betty volt a főszereplője a Life with Elizabeth szitkomnak, és egyben a producere is.

A következő évtizedekben is megörvendeztette a nézőket, például olyan műsorokban, mint a The Mary Tyler Moore Show, a The Betty White Show, az Öreglányok és a Vérmes négyes.

3. Minden generáció kedvence volt.

A legtöbb hollywoodi sztár csillaga idővel elhalványul, és a karrierje hanyatlásnak indul. De Betty White ez alól is kivételt képezett. Az elmúlt 80 évben folyamatosan jelen volt, tévéműsorokban és filmekben szerepelt.

Újból a közönség kedvencévé vált, mikor 2010-ben szerepelt egy csokoládéreklámban. Egy Facebook-kampány is indult, hogy szerepeljen a Saturday Night Live műsorban, végül ő lett a műsor legidősebb házigazdája.

Végig laza és menő tudott maradni, olyannyira, hogy még videóklipben is szerepelt, és a hangját kölcsönözte a SpongyaBob és a Toy Story 4 bizonyos karaktereinek.

4. Számtalan díjat zsebelt be.

Betty White elképesztően tehetséges színésznő volt, és ezt a díjai is bizonyítják. 8-szor ítélték oda neki az Emmy-díjat, ő volt a legelső nő, aki egy vetélkedő műsorvezetőjeként Emmyt kapott.

3-szor kapta meg az American Comedy-díjat, 3-szor a Screen Actors Guild-díjat, és ezenkívül egy Grammy-díj is gazdagította a gyűjteményét.

Ezek után már nem meglepő, hogy a hollywoodi Hírességek sétányán szintén ott a neve, 1995-ben pedig bekerült a Televíziós Hírességek Csarnokába is.

5. Más kitüntető címeket is kapott.

Kikiáltották “Hollywood Polgármesterének”, mivel ő volt az első, aki nőként producere volt egy televíziós vígjátéksorozatnak. “A Televíziózás First Ladyje” megtisztelő címet is magáénak mondhatta, ahogyan “A tévés vetélkedők First Ladyjének” is őt nevezték.

Megkapta a “Kentucky Colonel” elismerést, a legmagasabb kitüntetést, amit Kentucky kormányzója odaítélhet.

6. A leghosszabb televíziós karriert mondhatja magáénak.

2014-ben, 74 éves karrierrel maga mögött került be a Guinness Rekordok közé. Közel egy évtizeddel később még mindig tartja ezt a rekordot, és nem tűnik úgy, hogy a közeljövőben ezt bárki elvehetné tőle.

Egy interjúban elmondta, hogy nagy rajongója a világrekordoknak.

“Ez a könyv mindig is lenyűgözött engem. El sem hiszem, hogy most én is benne vagyok. Néhány rekord ámulatba ejt. Például a leghosszabb köröm?!” – még a reakciója is elbűvölő volt, mikor megtudta, hogy világrekorder lett belőle.

7. Több volt, mint színésznő. Szerzőként és állatjogi aktivistaként is sokat tett le az asztalra.

Az 1980-as és 1990-es években több könyve is megjelent, 2011-ben pedig 2 további könyvet adott ki.

Az állatok megszállott rajongója volt, számos szervezettel működött együtt az állatok jogainak és egészségének védelme érdekében.

8. Szerelme 40 évvel ezelőtt meghalt, ezt követően Betty White inkább a magányt választotta.

Mielőtt találkozott az igaz szerelemmel, Betty White már kétszer volt férjnél. Első férje Dick Baker, az amerikai légierő pilótája, a második Lane Allen, a tehetséges hollywoodi ügynök volt. Sajnos egyik házasság sem sikerült jól.

De 1961-ben, mikor a Password című vetélkedőben volt vendégszereplő, megismerkedett igazi szerelmével, Allen Luddennel, a műsor házigazdájával. Izgalmas udvarlás után 1963-ban házasodtak össze.

Egy interjúban Oprah Winfrey-nek elmesélte, hogy egész életében a legjobban azt bánja, hogy egy egész éven át visszautasította Allen lánykéréseit, hiszen ha igent mond, annyival több időt tölthettek volna együtt.

Férje 1981-ben, rákban halt meg, Betty White pedig soha többé nem ment férjhez. Mikor kérdezték tőle, hogy miért döntött így, azt felelte: “Ha egyszer már megvolt a legjobb, a maradék kinek kell?”

9. Maga döntött úgy, hogy nem vállal gyereket a karrierje érdekében.

Férjének, Luddennek 3 gyermeke volt az előző házasságából. De a vele töltött 18 év alatt közös gyermekük nem született.

A színésznő elmondta, hogy ez részéről tudatos döntés volt, mert számára a karrierje volt az elsődleges. Saját magát ismerve úgy látta, hogy nem tudna egyszerre édesanya is és színésznő is lenni.

10. Imádott ikon volt, sok színész példaképe.

2012-ben, mikor a 90. születésnapját ünnepelte, olyan sztárok köszöntötték fel, mint Mary Tyler Moore, Amy Poehler, Tina Fey, Carol Burnett, Ellen DeGeneres, Joel McHale, Hugh Jackman és Ray Romano.

Mikor arról kérdezték, milyen tanácsot adna a fiatal színészeknek, azt mondta, hogy végezzék el a feladataikat, és tanulják meg értékelni a hivatásukat, hiszen kiváltság, hogy részei lehetnek a szórakoztatóiparnak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét