A 2000-es évek elején Brendan Fraser ígéretes ifjú színész volt Hollywoodban. Mindannyian emlékszünk Az őserdő hősének jóképű vademberére vagy A múmia bátor Richard O’Connelljére. Ezek után azonban hirtelen eltűnt a képernyőről. Egyre többen tűnődnek mostanában azon, vajon mi lett az egykor annyira népszerű színésszel.
Cikkünkből megtudhatod az igazságot Brendan Fraser életének és karrierjének alakulásáról.

Brendan James Fraser az Egyesült Államokban született. Édesanyja értékesítési tanácsadó volt, édesapja pedig a kanadai állami turisztikai hivatal képviselője. 1990-ben diplomázott a Cornish College of Arts főiskolán, majd ezután Hollywoodba költözött. Mielőtt színész lett, különböző munkákat vállalt, még zsonglőrként is dolgozott egy áruházban.

Első filmje a Kőbunkó volt 1992-ben, amiben egy kőkorszaki embert formált meg a ‘90-es évek Los Angelesében. Sok kritikus bugyutának nevezte a filmet, nem aratott vele átütő sikert. Később több főszerepet is kapott kevésbé ismert filmekben, mint a Vágyak csapdájában, a Pancserock vagy a Darkly Noon.

1997-ben, 28 éves korában vált ismert színésszé, mikor bemutatták Az őserdő hőse című filmet. A majmok által felnevelt emberről szóló történettel meghódította a nézők szívét, a film világszerte 174 millió dolláros bevételt hozott.

“Olyan voltam, mint egy két lábon járó steak” – mondta Fraser akkori kinézetéről, mivel a szerep rengeteg edzést és szigorú diétát követelt meg tőle.

Az összes kaszkadőrt igénylő mutatványt saját maga hajtotta végre. “Emlékszem, egyszer felemeltek egy daruval 20 méter magasba, onnan kellett lefelé lendülnöm 50 km/órás sebességgel” – mesélte. Végül megsérült.

Emlékszünk még a Csapás a múltból című filmre, amelyben egy olyan férfit alakít, aki egy atomrobbanástól védő bunkerben születik és nő fel. Először 35 éves korában lép ki onnan. Bár a film vegyes kritikákat kapott, sokaknak tetszett. A kritikusok a filmről ugyan nem zengtek ódákat, de többször is méltatták Fraser színészi tehetségét. Az Érzelmek tengerében című film bemutatója után például az egyik kritikus azt mondta róla: “nem ismert, de egyszerűen rendkívüli”.

Fraser számára a nagy áttörés 1999-ben következett be, mikor Stephen Sommers rendezésében elkészült A múmia című kalandfilm. Rick O’Connell szerepét először Tom Cruise-nak, Brad Pittnek vagy Ben Afflecknek szánták, de a rendező és a producer megnézték Az őserdő hősét, és úgy döntöttek, Brendan Fraser lesz a tökéletes erre a szerepre. A filmet a Szaharában forgatták, ahol kígyók, homokviharok és a perzselő nap nehezítette a forgatást.

A filmet az 1990-es évek egyik legnagyobb kasszasikereként tartják számon. A kritikusok kiemelték azt is, hogy a Brendan Fraser által játszott karakter megelőzi a korát: egy férfi, aki megszállottan bizonyítani akarja a férfiasságát, közben egy átlagos férfi, valódi érzelmekkel, aki szerelmének tárgyára – akit Rachel Weisz alakított – nem jutalomként tekint.

Rögtön A múmia után Fraser más filmekben is főszerepet kapott. A Derék Dudley-ban egy kissé ügyefogyott kanadai lovasrendőrt alakított. A film kedvezőtlen kritikákat kapott, mégis kasszasiker volt.

A bájkeverő című vígjátékban a szerepe szerint alkut köt az ördöggel, hogy elnyerhesse egy nő szívét. Ez a film szintén vegyes kritikákat kapott, de anyagilag mégis sikeres volt.

2001-ben a Talpig majom című film nagy bukás lett, mindössze 7 millió dolláros bevételt könyvelhettek el a készítői, miközben a költségvetése 75 millió dollárra rúgott.

2001-ben A múmia visszatér című film szintén nem nyűgözte le a kritikusokat, de meghozta a várt bevételt. Ezután következett még néhány olyan film, amelyek nem hozták vissza a befektetett pénzt. Ilyen volt a Bolondos dallamok – Újra bevetésen is, amelyben Fraser animált szereplőkkel játszott. Szintén nem sorolható a sikeres produkciók közé a Lélegzet című film, ami elképesztően negatív kritikákat kapott.

Később Fraser azt mondta: “Úgy éreztem magam, mint egy igásló, akinek folyton csak a munka, a munka és a munka van.”

Ebben az időszakban egy kellemetlen esemény is történt: Fraser összetűzésbe került egy befolyásos emberrel, ezután pedig hollywoodi karrierje rögtön hanyatlásnak indult. A színész elmondta, hogy depressziós lett, egy időre ezért elhagyta a filmipart.

Fraser magánélete sem volt békés. Winona Rydernél egy grillpartin találkozott későbbi feleségével, Afton Smith-szel 1993 nyarán. 1998-ban összeházasodtak, 9 évnyi házasságuk alatt pedig 3 gyermekük született, Griffin, Leland és Holden. Egy interjúban a pár mesélt arról is, hogy legidősebb fiuk, Griffin autista.

2007-ben a pár útjai különváltak. A gyerekek az édesanyjukkal maradtak, de a színész minden szabadidejét velük töltötte ezután is. Bedfordi házában egy Pecas nevű lovat is tart, ő segít Griffinnek, hogy jobban érezze magát.

A 2000-es évek végén esély látszott arra, hogy a színész karrierje újra elkezdjen felfelé ívelni. A múmia – A Sárkánycsászár sírja című filmet kezdte forgatni akkoriban. A történet középpontjában a Fraser által megformált karakter, az ő felesége és a már felnőtt gyerekük állt. Mivel Fraser ebben a filmben is magára vállalta a kaszkadőrt igénylő jeleneteket, számos sérülést szerzett. Hogy csillapítsák a fájdalmát, jeges pakolást viselt a ruhái alatt. 7 éven át járt kórházba a műtétek miatt. Részleges térdprotézist kapott, műtötték a hangszalagjait, és ágyéki laminectomiát is végrehajtottak rajta.

A film anyagilag csak mérsékelt sikert hozott, a kritikusok és nézők sem dicsérték annyira, mint az első két részt. Rachel Weisz helyét egy másik színésznő vette át, a helyszínt Kínára változtatták, teljesen más volt az atmoszféra, a nézők tehát nem azt kapták, amire számítottak. Emiatt a 4. rész forgatásáról le is mondtak, viszont a stúdió elkezdett dolgozni A múmia újraforgatásán, ezúttal Tom Cruise-zal a főszerepben.

Hasonló történt egy másik kasszasiker esetében is. Az Utazás a Föld középpontja felé című film több mint 200 millió dolláros bevételt produkált, ezért a producerek egy újabb rész leforgatását tervezték. Ám a rendező akkor éppen egy másik munkával volt elfoglalva, Fraser pedig kikötötte, hogy csakis vele hajlandó együtt dolgozni. Ezért a szerepet helyette Dwayne Johnsonnak adták.

Azóta Fraser csak kevésbé ismert tévésorozatokban és alacsony költségvetésű filmekben tűnt fel, nem kapott nagyobb szerepet.

Mikor neve már majdnem teljesen feledésbe merült a filmszakmában, Danny Boyle felfigyelt rá egy tévésorozatban, és szerepet ajánlott neki a Bizalom című sorozatban. Steven Soderbergh pedig a No Sudden Move című thrillerben adott neki szerepet.

Az 52 éves Brendan Fraser a jövőben több filmbemutatón is részt fog venni, köztük a Killers of the Flower Moon bemutatóján. “Együtt fogok dolgozni Scorsese-vel, DiCaprióval és Robert de Niróval. Egy kicsit tartok is ettől” – mondta nemrégiben egy interjúban. Mikor a riporter azt mondta neki, hogy rengetegen állnak mellette és támogatják, látszott rajta, hogy meghatódott.

Külseje sokat változott, felszedett jó pár kilót, ez pedig rendszeresen téma a közösségi médiában. “Brendan Fraser elhagyta magát” – sokan vannak ezen a véleményen. Ám hízásának valódi oka a The Whale című film. Az általa alakított szereplő egy elhízott férfi, aki megpróbálja felvenni a kapcsolatot a 17 éves lányával.

Azok, akik a kezdetektől rajonganak érte, a közösségi oldalakon is biztosítják a színészt a támogatásukról és a szeretetükről, a legjobbat kívánják neki a karrierjében.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here