Egyesek számára a reggeli zuhany jelenti az ébresztőt és a nap kezdetét, míg mások este fújják ki magukat tusolás közben. A tudomány azonban nem ért egyet egyik gyakorlattal sem. Egy bőrgyógyász szerint jóval ritkábban kellene zuhanyoznunk, és csupán 3 testrészünket kellene megmosnunk szappannal közben.
Ennek a tudományosan megalapozott megközelítésnek jártunk utána.

A sok zuhanyzás nem jó ötlet.

A túl gyakori zuhanyzás inkább árt a bőrnek, mintsem használ. Kiszárítja a bőrt, főleg, ha szappant vagy vegyi anyagokat tartalmazó tusfürdőt használunk. Lemossa a bőr felszínéről a fontos olajokat, lipideket és baktériumokat, amelyek ellenállóvá teszik a bőrt a gyulladásokkal szemben és erősítik a védőrétegét.

Milyen gyakran kellene zuhanyozni?

A mindennapos zuhanyzás legfőbb hátránya, hogy lemossa a bőrről a hasznos baktériumokat. De nemcsak a bőrnek, a hajnak is árt. A sok samponozás kiszárítja a hajat és durvává teszi. A legjobb, ha minden másnap zuhanyzunk vagy 2-3-szor hetente, sampont pedig legfeljebb minden másnap vagy még ritkábban használjunk.

A hónaljra fordíts különös figyelmet.

Ha tetőtől talpig beszappanozod magad, az nem tesz jót a bőrödnek. Viszont a hónaljra érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Alakítsd ki egy 3 lépésből álló zuhanyzási rutint, aminek része a hónalj napi szintű megmosása a szokásos zuhanyzás helyett, így elkerülhetsz olyan bőrproblémákat, mint például az ekcéma.

Az ágyék is legyen elsődleges.

Ha az egész testedet mosod, akkor a vízben megtalálható sók és vegyi anyagok, mint a klór vagy a fluorid problémát okozhatnak a bőrnek. Elég, ha az ágyéki részt és még két másik testrészt megmosol. Az ágyék, ahogyan a hónalj is, hajlamosabb a gombásodásra, valamint a szőrszálak is gyakrabban nőnek be itt. Hogy elkerüld a fertőzést, az intim testrészeidet naponta mosd meg.

Ne feledkezz meg a lábfejről sem.

A 3 lépéses zuhanyzási rutin fontos eleme a lábfej alapos megmosása. Itt rengeteg szennyeződés gyűlik össze, de a zokni és a cipő miatt képződő nedvesség a baktériumok számára is csalogató.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét