Ausztráliában az erdőtüzek több mint 17 millió hektárnyi területet perzseltek fel, az ott élő növények és állatok 99%-ában kárt téve. A hatalmas tűzvész teljesen elpusztította a tasmán erszényespele élőhelyeit, ezért a szakértők attól tartottak, ezek a kis állatok örökre eltűntek. A helyreállítási munkálatok közben azonban újból rájuk bukkantak.
Az apró erszényespeléről készült fotók a te szívedet is átmelengetik.

A tüzek óta először bukkantak rá.

A világ legkisebb erszényesei nagyon megszenvedték az ausztrál Kenguru-szigeten is pusztító erdőtüzeket. 440.500 hektár állt lángokban ott, ahol korábban éltek. A Kangaroo Island Land for Wildlife egyesület most azon dolgozik, hogy helyreállítsa a területen az élővilágot. Ők találtak egy példányt.

Egészséges és jól kijön más erszényesekkel.

A tasmán erszényespele súlya kevesebb mint 10 gramm. Méretei miatt nagyon nehéz vizsgálni. A becslések szerint a szigeten élő populáció mintegy 93%-a veszhetett oda. Más fajokból is találtak egyedeket, például közönséges rókakuzut, ami szintén a 20 ritka faj közé tartozik.

Erőfeszítéseket tesznek, hogy biztonságban tartsák.

A legnagyobb fenyegetést a tasmán erszényespele és a szigeten élő más erszényesek számára most a kóbor macskák jelentik. Ökológusok úgy vélik, hogy több ilyen állat rejtőzhet a környéken, amelyek nem érzik magukat biztonságban a bozót eltűnése miatt.

Már korábban is ritkának számítottak.

A tüzek előtt a Kenguru-szigeten élő tasmán erszényespelék számát csupán 113-ra becsülték. A szakemberek szerint kész csoda, hogy akár egy is túlélte a tűzvészt, de bíznak benne, hogy más ritka fajok egyedeinek is volt ilyen szerencséjük.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here