Egy házat tisztán tartani a világ legegyszerűbb feladatának tűnhet. Éppen ezért a legtöbben csak megszokásból végzik ezt a házimunkát, egyfajta rutinként. Ez viszont nem garancia arra, hogy jól is csinálják. Valószínűleg a te takarítási gyakorlatodba is becsúszik egy-két olyan baki, amiről azt hiszed, hogy hibátlanul végzed, miközben a szakértők egészen máshogy vélekednek erről. Nézd meg, melyek azok a dolgok, amelyek több vagy éppen kevesebb tisztítást igényelnek otthonodban!

Ezeket a feladatokat minden héten végezd el!

Mosás

Tudjuk, a hátadon feláll a szőr, ha a mosásról hallasz. De nap mint nap másik ruhát veszel fel, egy nap alatt akár többször is átöltözöl, nem beszélve a folyamatosan váltott fehérneműkről, zoknikról. Ha nem szeretnéd, hogy óriási tornyokban álljon a szennyes a fürdőszobádban, ezt a házimunkát legalább hetente egyszer iktasd be feladataid közé.

Fürdőszobai felületek tisztítása

Amennyiben a wc-d is a fürdőszobában található, hetente egyszer ajánlatos elvégezned a mosdó, a tükrök, a fürdőszobabútorok, a kád tisztítását. A wc-ből öblítéskor ugyanis több méterre képesek elszáguldozni a baktériumok, így igazán tisztán csak akkor tudhatod ezt a helyiséget, ha heti rendszerességgel takarítod. A legjobb, ha antibakteriális tisztítószert vagy törlőkendőt használsz hozzá.

Szőnyegek

Ne várd meg, míg a porcicák vagy a morzsák halmokban állnak a szőnyeged szálai között. Heti egyszer szánd rá magad egy alapos szőnyegtisztításra! A kisebb szőnyegeket rázd ki és gépben ki is moshatod, a nagyobbakat pedig keféld át és porszívózd ki.

Konyhai felszerelések

Lehet, hogy a mikród, a hűtőd vagy a tűzhelyed nem tűnik piszkosnak, de attól még ne legyél benne biztos, hogy tiszta. A szennyeződések nem mindig szúrják ki a szemet, de a baktériumok azonnal felfigyelnek rájuk. Takarítsd le az ételmaradékokat és gondoskodj az ujjnyomok eltüntetéséről is!

Ezeket elég ritkábban elvégezned!

Egyszer viselt ruhák mosása

Természetesen, az edzéshez vagy piszkos munkához egyszer viselt ruhákat érdemes azonnal a szennyesbe dobni. De az átlagos napokon hordott ruhákat 3-szor is felveheted, míg megérnek a mosásra. A gyakori mosás egyébként is károsítja az anyagot és fakítja a színüket is.

Lámpák tisztítása

Nem kell hetente létrára vagy székre másznod, hogy a csillárjaid ragyogjanak. A heti takarításból ezt a lépést nyugodtan kihagyhatod. Elég, ha a lámpákat és csillárokat havonta egyszer részesíted alapos áttörölgetésben.

Kabátok mosása

Talán azt gondolod, mivel mindennap viseled, hamar elkoszolódik és hetente érdemes kimosni a dzsekit, kabátot. Ám valójában kevésbé érintkezik közvetlenül a bőrrel, így zsírfoltokból és elhalt hámsejtekből is kevesebb található rajta, mint azokon a ruhákon, melyeket kabát alatt viselsz. Ezért elég háromhavonta a gépbe dobnod.

Függönyök mosása

Hihetnéd, hogy éppen olyan gyakori mosásra van szükségük, mint más lakástextileknek. Ezzel szemben elég, ha évente egyszer kimosod őket. Természetesen, kivételt képez, ha konkrét szennyeződést, foltot találsz rajtuk.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here