Arról sokat hallunk, hogy az ülőmunkának milyen veszélyei vannak. Arról viszont kevesebbet, hogy aki az egész munkanapját állva tölti, az talán még rosszabb helyzetben van. A kutatások ennek kevesebb figyelmet szenteltek, pedig érdemes felhívni rá a figyelmet, mert komoly betegségeket okozhat, ha hosszútávon állómunkát végzünk.

Krónikus hátfájás, izom- és csontrenszeri rendellenességek kialakulása az alsó végtagokban – ennek is fokozottabban fennáll a veszélye a sok állás miatt. Még sokkolóbb azonban, hogy a szívünkre is káros hatással van, növeli a keringési betegségek kockázatát. Ha túl sokat állunk, a vér lábakban pangani kezd, szétnyomja a vénákat és növeli az oxidatív stresszt, ami fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Az állás hosszútávon megkétszerezi az esélyt a szívbetegségre!

Egy vizsgálatban 7000 embert figyeltek meg 12 éven át. Az alanyok különböző típusú munkákat végeztek. A kutatás eredménye szerint azoknál, akik főként állva végezték a munkájukat, kétszer nagyobb eséllyel alakult ki szívbetegség, mint azoknál, akik főként ültek napközben. Még egy fontos felfedezést tettek a vizsgálat során: az állómunka gyakorlatilag pont annyival növelte a szívbetegség kockázatát , mint a napi szintű dohányzás vagy az elhízás.

A legtöbb, amit tehetsz, hogy csökkentsd az állómunka egészségkárosító hatásait, ha magának az állásnak az idejét csökkented. Amikor csak lehetőséged van rá napközben, ülj le, változtass testhelyzetet, mégha csak néhány percre is!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét