A cicatulajdonosok nagyon jól tudják, hogy ezek a kis szőrös kedvencek nem mindig engedik, hogy felvegyék őket. Néha az eredmény egy nagy karmolás az arcodon. De mindez lehet egy egyszerű és biztonságos művelet.
Dr. Uri Burstyn technikáját szeretnénk bemutatni, hogy többé ne karmoljon meg a cicád, ha felveszed.

Kezdd azzal, hogy ellenőrzöd, hajlandó-e engedni, hogy felvegyék.

Akár azért szeretnéd felvenni, hogy dédelgesd, akár azért, mert szükség van rá, ez a macskánál nagyon kényes művelet. De ha jól csinálod, megúszhatod a karmolásokat. A trükk nagyon egyszerű: azt kell elérned, hogy a macskád kényelmesen és biztonságban érezze magát, mielőtt és mikor a karjaidban van.

Az első dolog, amit meg kell figyelned, hogy a macskád beleegyezik-e abba, hogy tartsd. Kezdd azzal, hogy óvatosan megközelíted, hogy először meg tudja szagolni a kezedet. Ha attól tartasz, hogy máris megkarmol, még el tudod rántani az ujjaidat.

Próbáld megsimogatni a pofiján vagy az álla alatt, de mindig nagyon finoman. Ha látod, hogy tetszik neki és elfogadja, folytasd tovább, és emeld fel. Ha nem partner, akkor jobb, ha most békén hagyod.

1. módszer: Fogd meg a hasánál és a mellkasánál.

Az állatorvos szerint a kulcs ahhoz, hogy fel tudd venni a macskát, az, hogy éreznie kell, hogy megfelelően tartod. Csinálhatod úgy, hogy az egyik kezedet a hasa, a másikat a mellkasa alá teszed. Ezután lassan emeld fel. Ha így tartod, nem a hónaljánál fogva lóg majd a levegőben.

Amíg kényelmesen érzi magát, a macska nem kezd el rugdosni és kapálózni a lábaival, és kisebb az esélye annak is, hogy megkarmol. Ha azt szeretnéd megelőzni, hogy elszaladjon, egy kis nyomást gyakorolj rá. Ha már a karjaidban van, tartsd a testedhez közel.

Ha szükség van arra, hogy mozdulatlan legyen, például mert a karmait szeretnéd levágni, húzd közel magadhoz. Ne félj ettől, ez nem fáj a macskának, inkább biztonságot ad neki, ezért abba fogja hagyni a mozgást.

2. módszer: A “labdafogás”.

Mindjárt megérted, miért hívják ezt a technikát így. Ebben az esetben a macskát a hasánál és a fenekénél tartod, a fejét pedig a karod alá helyezed. Úgy, mint mikor az amerikai fociban fogják a labdát, csak labda helyett most a macskát fogod szorosan a mellkasodhoz, hogy biztonságban érezze magát.

Ha vészhelyzet van vagy valamiért gyorsan kell cselekedned, ez a legjobb módszer ahhoz, hogy felvedd a macskát. Hatásos és biztonságos. Ráadásul az egyik kezed a hátán van, így jobban tudod irányítani a lábait, hogy ne karmoljon meg.

3. módszer: Vedd a válladra.

Ennél a technikánál kevesebb a teendő, mert a macska is közreműködik benne. Menj közel a macskához, és hagyd, hogy felmásszon az egyik válladra. Mikor elkezd felmászni, a kezeddel fogd meg a fenekét, hogy megtámaszd. A másik kezeddel a hátát nyomd finoman magad felé, hogy biztonságban érezze magát.

Mikor le akar jönni, csak dőlj előre. Érteni fogja, hogy most lemászhat rólad, és szépen a lábaira érkezik.

4. módszer: A kisbabafogás.

Ez a technika hasonló, mint mikor egy babát tartasz a karjaidban. Emeld fel a macskát, az egyik kezedet tedd a mellkasára. A másik karod a fenekénél legyen, így meg tudod támasztani és fel tudod emelni. Ezután hagyd, hogy a hátára feküdjön a karodban.

Ezt a módszert azonban csak akkor próbáld meg, ha a macska tényleg bízik benned és jól ismer. Ha nem ez a helyzet, akkor durva karmolásoknak lehetsz az elszenvedője.

A következőket soha ne tedd.

Számos megfelelő módszer van arra, hogy felemelj egy macskát, de sok olyan is van, amit sosem szabad vele csinálni. Például ne emeld meg a hónaljánál fogva. Ez nemcsak kényelmetlen, de veszélyes is számára. A lábak itt csatlakoznak a gerinchez, és az izom könnyen megsérülhet.

Az sem jó ötlet, ha a mellső lábait tartva emeled fel. Ilyenkor megrémül attól, hogy lezuhan, a hátsó lábaival rugdosni kezd, és meg is karmolhat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here