Nagyon sok autóbaleset történik nap mint nap. A gyerekek biztonsága ebben az esetben is olyan tényező, amit nem szabad félvállról venni. Mikor a Tennessee-ben élő Rebecca Tafaro Boyer látta, hogy fia nem jól van bekötve a gyerekülésbe, azonnal szólt férjének, hogy rögzítse az övet. Ennek pedig döntő jelentősége volt abban a balesetben, amit nem sokkal később elszenvedtek. Az ő története is bizonyítja, hogy a gyerekek biztonsága szempontjából sosem lehetünk túl óvatosak. Rebeccát ez az eset arra sarkallta, hogy a többi szülő figyelmét is felhívja a gyerekülés helyes alkalmazásának fontosságára.

Az anya “túlféltő” kérése, hogy rögtön igazítsák meg a gyerekülés biztonsági övét, megmentette a gyermekét a baleset előtti percekben.

Rebecca férje, David és a fiúk, William a szomszéd városba való utazáshoz készülődtek. Az apa által készített egyik fotón az anya észrevette, hogy a gyerek nem megfelelően van bekötve az ülésbe. Az öv túl laza volt, és a mellkasánál túl lent helyezkedett el a csat. Az anya kérte férjét, hogy igazítsa meg ezeket.

Kiderült, hogy Rebecca üzenete éppen időben érkezett. 15 perccel később ugyanis a férje már hívta, hogy balesetük volt. A kis Williamnek semmi baja nem esett. Annyira biztonságosan be volt kötve a gyerekülésbe, hogy fel sem ébredt a balesetre.

Egy rosszul beállított biztonsági öv baleset esetén komoly sérüléseket tud okozni.

Gyerekülés biztonsági szakértők szerint sok szülő fel sem fogja, mennyire veszélyes, ha nem jól van beállítva a biztonsági öv. Megtekeredve, túl lazán vagy nem megfelelő ponton elhelyezve – hiszen folyamatosan állítani kell, ahogyan a gyerek nő – nem nyújt kellő védelmet.

A mellkasnál lévő csatnak a gyerek hónaljával egy vonalban kell lennie.

Ennek a csatnak a célja, hogy ott tartsa az öv pántjait, ahol azoknak egy baleset esetén lenniük kell. Ez tartja a helyén a gyereket.

  • A csat megfelelő helye a gyerek hónaljával egy vonalban van.
  • Ha túl lent van, túl nagy nyomás nehezedhet a test lágy részeire.
  • Ha túl fent van (pl. az áll alatt), zúzódást okozhat a gyerek nyakán és torkán.

Az öv pántjai ne legyenek megtekeredve.

Ha az öv pántja meg van tekeredve, az befolyásolhatja az ülés záró mechanizmusát, és tévesen azt hihetjük, hogy az öv szorosan tart, miközben nem. Egy megtekeredett öv ráadásul túlzott nyomást helyez a gyerek testére, ami csak rontja a baleset következményeit.

  • Győződj meg róla, hogy egyik öv sincs megtekeredve.
  • Csúsztasd át a csaton, hogy újra kiegyenesedjen, ha meg van tekeredve.

Kellően szorosan és egyformán legyenek meghúzva az övek.

Ha az öv túl laza, a gyerek elmozdul az ülésből egy balesetnél, vagy akár teljesen ki is zuhanhat belőle.

  • Az öv akkor kellően szoros, ha a gyerek vállánál az ujjaiddal egyáltalán nem tudod megcsípni úgy, hogy egy kis része a kezedben maradjon.
  • Győződj meg róla, hogy az övek egyformán feszesek, különben egy balesetnél eltérően fognak viselkedni és növelik a sérülés esélyét.
  • Ne felejtsd el a mellkasnál lévő csatot a gyerek hónaljával egy vonalba helyezni, miután a biztonsági öveket már beállítottad.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét