A gyermekvárás mindig meghatározó esemény a leendő szülők számára. A kismamák egy sor procedúrán mennek keresztül, hogy mindvégig biztosak lehessenek benne, a babájuk egészséges és megfelelően fejlődik a pocakban. De vannak szülők, akiknek olyan hírt kell hallaniuk, ami sokak számára sokkoló lehet: “A babának lehet, hogy Down-szindrómája van.” Ekkor sokan úgy döntenek, hogy feladják. De a mi hősünk éppen az ellenkezőjét tette ennek.
Ismerd meg az anyukát, akinek azt tanácsolták, vetesse el a Down-szindrómás babáját, de ő nem tette meg. Helyette inkább életet adott Emmynek.

Az orvos szavai villámcsapásként érték.

Courtney Bakernek több mint 1 évbe telt, mire megírt és elküldött egy nagyon különleges levelet. Azóta gondolkodott rajta, hogy várandós volt különleges igényű lányával, Emersyn Faith-tel.

Az orvos azt javasolta neki, szakítsa meg a terhességét. Nemet mondott, de ezután még mindig érezte a nyomást. “Már Emmy születése előtt tudtam, milyen fontos, hogy megírjam ezt a levelet” – mondta.

A levél megírása nagyon sokat jelentett az anyukának.

Egyik nap a 15 hónapos Emmy segítségével végre elpostázta a levelet. Közvetlenül az orvosnak címezte, aki megállapította, hogy lánya Down-szindrómával fog megszületni. Ezután feltette Facebookra is, ahol több ezren megosztották.

“Minden egyes lépés a boríték lezárásáig és a levél feladásáig egy lezárást jelentett nekem. Nem tudom, hogyan reagálhatott az orvos a levelemre, de hiszek abban, hogy Isten csodát tud tenni és képes mindent megváltoztatni.”

Courtney hisz benne, hogy levelével minden orvos szívét meg tudja érinteni.

Courtney azzal kezdte a levelet, hogy egyik barátja tapasztalatairól beszélt, aki felkeresett egy szülészorvost, aki az ultrahang vizsgálat alapján megállapította, hogy a fia “tökéletes”. De aztán Down-szindrómával született meg, ezután pedig a nő újra felkereste az orvost. Az orvos ránézett a kisfiúra, és azt mondta: “Én megmondtam. Ő tökéletes.”
“Bárcsak ön az az orvos lett volna” – tette hozzá Courtney a levélben.

A legfőbb üzenete a levélnek, amit Courtney minden orvoshoz szeretne eljuttatni, hogy Emmyvel az élete csak jobb lett, annak ellenére, hogy az orvos azt mondta neki: “Az életminőség nagyon rossz lenne egy Down-szindrómás gyerek mellett.”

Az anya meghatóan ír az anyaságról: “Ahogyan láthatja, Emersyn nem csak jobb életminőséget adott, de ezrek szívét érintette meg. Olyan célt és annyi örömöt adott nekünk, amit lehetetlen szavakkal kifejezni. Nagyobb mosolyt, több nevetést és édesebb puszikat adott, mint amit valaha tapasztaltunk. Felnyitotta a szemünket, hogy mit is jelent az igazi szépség és az őszinte szeretet.”

BÓNUSZ: Az orvoshoz írt levél teljes szövege.

“Kedves Doktor úr!

Egy barátom nemrégiben mesélte, hogy nőgyógyásznál járt ultrahang vizsgálaton, aki a babáról ezt mondta neki: ‘A kisfia tökéletes.’ Aztán a baba megszületett, mégpedig Down-szindrómával. Visszament ugyanahhoz az orvoshoz, aki ránézett a kisfiúra, és azt mondta: ‘Én megmondtam. Ő tökéletes.’

Ettől a történettől darabokra hullottam. Miközben örültem neki, mély bánat töltött el amiatt, amit én átéltem. Bárcsak ön az az orvos lett volna.

Életem legnehezebb időszakában fordultam önhöz. Rémült voltam, szorongtam, teljesen kétségbe voltam esve. Még nem tudtam az igazat a babámról, ezt öntől kellett volna megtudnom. De ön támogatás és bátorítás helyett azt javasolta, hogy mondjunk le a gyermekünkről. Megmondtam a nevét, amire ön újra megkérdezte, felfogtuk-e, hogy egy Down-szindrómás gyerekkel mennyit romlik majd az életminőségünk. Azt javasolta, gondolják át újra a terhességmegszakítást.

Az első alkalomtól kezdve rettegtem a következő találkozásainktól. Életem legnehezebb időszaka egyenesen elviselhetetlenné vált, mert ön soha nem mondta el nekem az igazat.

A gyerekem tökéletes volt.

Nem vagyok dühös. Nincs bennem keserűség. Csak szomorú vagyok. Szomorú, hogy az apró, dobogó kis szívek, melyeket mindennap lát, ennyire hatják meg önt. Szomorú vagyok, hogy az apró részletek, a kis ujjak, fülek, szemek nem gondolkodtatják el. Szomorú vagyok, mert hatalmasat tévedett, mikor azt mondta, egy Down-szindrómás gyerek nagyban rontja az életminőséget. És összetörik a szívem, ha arra gondolok, hogy ezt talán ma is elmondta egy anyukának. De leginkább azért vagyok szomorú, mert soha nem lesz része abban a kiváltságban, hogy megismerje a lányomat, Emersynt.

Mert, amint látja, Emersyn nem csak javított az életminőségünkön, de ezrek szívét is megérintette. Olyan célt és annyi örömöt ad nekünk, amit szavakkal kifejezni nem lehet. Nagyobb mosolyokat, több nevetést és édesebb puszikat kaptunk tőle, mint amit valaha tapasztaltunk. Felnyitotta a szemünket, hogy mit is jelent az igazi szépség és az őszinte szeretet.

Azért imádkozom, hogy egyetlen másik anyukának se kelljen átélnie azt, amit én átéltem. Azért is imádkozom, hogy ön minden ultrahang vizsgálaton meglássa ezt az igazi szépséget és őszinte szeretetet. Az imám azért is szól, hogy legközelebb, mikor az ultrahangon egy Down-szindrómás babát fedez fel, aki édesen bújik meg az anyukája méhében, nézzen rá az anyukára, gondoljon rám, és mondja el neki az igazat: ‘Az ön gyermeke teljes mértékben tökéletes.’”

Mit mondanál az orvosnak, ha Courtney helyében lennél? Az anyuka levelének melyik része érintett meg téged a legjobban?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here