A divat állandóan változik. Szinte minden héten jelennek meg új divatirányzatok, amelyek arra ösztönöznek minket, hogy a ruháink jelentős részétől megszabaduljunk, még mielőtt azok igazából viselhetetlenné válnának. Ezzel együtt szerencsére az újrahasznosítás is rohamos tempóban terjed, egyre inkább igyekszünk új életet adni a már meglévő ruháinknak. Egyre többen tapasztalják meg azt is, hogy a turkáló jó dolog.
Caitlin Trantham, a tehetséges varrónő pedig megtanítja, hogy a turkálóból szerzett vagy már régebbi ruhadarabjainkból hogyan lehet új ruhákat varázsolni némi kreativitással.

Turkálós ruhákból készít egyedi tervezésű darabokat.

Cait, a 3 gyermekes anya nemrégiben fedezte fel, hogy mihez van igazán tehetsége, és ez aztán a szenvedélyévé is vált. Egyedül tanult meg varrni, először kényszerből. Aztán takarókat készített, ez lett a hobbija, majd következett a turkálós ruhák átalakítása.

Ragyogó egyénisége minden egyes átalakított ruhában benne van. A vintage ruhák és a kreativitás párosításával teljesen egyedi stílust tudott kialakítani. A ruhákról készített előtte-utána fotóknál semmi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire tehetséges, hiszen alig lehet elhinni, hogy ugyanarról a ruháról van szó.

Cait mindig is imádott turkálóba járni, ahol olyan egyedi ruhákra bukkanhat, amiket nem talál meg a fast fashion üzletekben.

Ad a ruháknak egy második esélyt.

Legyen az egy esküvői ruha, ami régóta ott lóg a vállfán, egy vicces mintás szoknya vagy egy csipkés blúz, Cait mindig keresi az új fazonokat, mintákat és anyagokat, amelyektől szárnyra kap a kreativitása.

A divat nem feltétlenül drága.

A pénzt Cait mindig szem előtt tartja, mikor ruhát vásárol. Általában egy ruhára nem költ többet 10 dollárnál, utána pedig próbálja a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Egy ruha stílusát teljesen át lehet alakítani. Előfordul, hogy 2 óra alatt végez az átalakítással, de van, hogy 2 napot vesz igénybe egy-egy darab átszabása. Ha a ruha nagyon aprólékosan díszített, akkor akár 1 hónapig is dolgozik vele. Egy kis kreativitással a lehetőségei korlátlanok.

TikTokon ötleteket ad az olyan napokra, mikor nem tudod, mit vegyél fel.

Amint elkezdett videókat készíteni TikTokra, rögtön ezrek figyeltek fel rá. Minden átalakított ruhával azt tanítja a követőinek, hogy a legfontosabb a saját egyéniség kihangsúlyozása.

Cait szeretné ösztönözni a követőit, hogy hasznosítsák újra a már meglévő ruháikat, hiszen a fast fashion rettenetes hatással van a környezetre.

Számos ruhát átalakított már, amikért te is odáig leszel.

Ha még mindig szükséged van egy nagy adag inspirációra ahhoz, hogy belevágj egy ilyen projektbe, összegyűjtöttünk néhány előtte-utána fotót Cait munkáiból.

Esküvői ruha

Hercegnős

Hétköznapiból alkalmi

Báli ruha

A ‘60-as évek stílusában

Alkalomra készült

Ha adsz a ruháidnak egy második esélyt, az nagy lépés a fogyasztáshoz való viszonyod megváltoztatása felé. Cait próbál megtanítani arra, hogyan fedezzük fel a különböző módjait a ruhák átalakításának. Mert lehetőség mindig van arra, hogy egy megunt, divatból kiment ruhadarabot újra hordhatóvá tegyünk.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here