Úgy tűnik, az emberi népesség növekedése mindig károsan hat a környezetre. De ez a falu megtalálta a módját annak, hogy az újszülött kislányokat úgy ünnepelje, hogy azzal jót tegyen a természetnek. A helyiek azért teremtették ezt a hagyományt, hogy leszámoljanak a történelmi előítélettel, mely szerint egy lány születése nem nevezhető éppen áldásosnak.
Ezt az ötletet hagyománnyá kellene tenni az egész világon.

A hagyomány 2006-ban született.

A hagyomány, mely valódi oázissá változtatta az indiai Piplantri falut, 2006-ban indult útjára. A falu akkori vezetője, Shyam Sundar Paliwal elültetett egy fát, mikor a lánya meghalt. Ezzel kezdődött minden.

Paliwal szeretett volna tenni a falubeli fiatal lányok jövőjéért, ezért egy olyan programot indított el, ami nemcsak a környezet számára hasznos, de amivel a lányok számára is pénzt gyűjthet.

A 111 egy szerencseszám.

Paliwal szerint kb. 60 lány születik minden évben a faluban. Az indiai kultúrában a 111 szerencseszám, melyről úgy tartják, sikert és áldást hoz. Minden alkalommal, mikor egy lány megszületik, 111 fát ültetnek el a tiszteletére.

Mióta a legelső fát elültették, már 350.000 fa zöldell Piplantri körül. Minden évvel a falu egyre csak zöldebb lesz.

Ez a hagyomány segíti Piplantri fejlődését gazdasági és környezetvédelmi szempontból.

A fák élelmet, energiát és jövedelmet jelentenek Piplantri 8000 lakójának, és arra ösztönzik őket, hogy tegyenek a gazdaság és a környezetvédelem hosszútávú fenntarthatóságáért. A növények a levegőt is megszűrik, hozzájárulnak a vízszint növekedéséhez és a vadvilág gyarapodásához.

A falu tőkét is gyűjt minden egyes lány számára.

A hagyomány nem csak a fákról szól. Hogy biztosak legyenek benne, hogy a lányok mindig biztonságban lesznek, a lányoknak pénzt is gyűjtenek. Minden újszülött lány kb. 400 dollárnak megfelelő összeget kap, amihez a 20. születésnapjáig nem nyúlhat hozzá. A hagyomány célja legyőzni azt az előítéletet, hogy egy lány csak teher a családja számára.

A tradíciónak része az is, hogy a lányok nem mehetnek férjhez, míg nem járták ki az iskolát.

A szülők egy esküt is aláírnak, amiben kijelentik, hogy csak akkor adják férjhez a lányukat, ha elvégezte az iskolát és elérte a törvényes korhatárt. Ezt a nemes szokást immár 15 éve folytatják.

Napjainkra Piplantri világhírűvé vált öko-feminista törekvései miatt. A falusiak különböző fákat ültetnek, hogy növeljék bevételeiket, például kelet-indiai rózsafát, mangófát, neem fát, amlát.

Olyan növényeket is ültetnek, melyek elriasztják a kártevőket, így vigyázva az erdő épségére.

Indiában minden évben sor kerül a Raksábandhana hagyományos fesztiválra, melynek során a lánytestvérek karkötőt kötnek fiútestvéreik kezére. Piplantri lányai azonban egy lépéssel ezt a hagyományt is tovább fejlesztették. Ők a fákra kötik a karkötőket a védelem szimbólumaként.

Piplantri lakói nemrégiben aloe verát is kezdtek ültetni a fák mellé, mivel ez természetes növényvédő szerként működik. Az aloe vera feldolgozásával olyan termékeket készítenek, melyekkel aztán kereskedni tudnak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here